×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Oranjezaal

  Oranjezaal

  Op maandag 7 september werden op paleis Huis ten Bosch de eerste bezoekers van de openstelling voor het publiek door de Oranjezaal rondgeleid. Enkele dagen daarvoor mocht ik met enkele collega-journalisten de zaal ook bekijken. Het was niet mijn eerste keer. Zo’n vijftien jaar geleden was ik er ook en toen was ik al sprakeloos door de zaal. Als je binnenkomt, word je overdonderd door de prachtige ruimte vol met Hollandse meesters. Dat hebben ze bij het Rijksvastgoedbedrijf goed gezien.


  Om die reden krijgen bezoekers bij binnenkomst drie minuten om in stilte de zaal in zich te kunnen opnemen. Dat gevoel is overweldigend. In onze tijd zijn we heel wat gewend met alle prachtige digitale mogelijkheden, maar in de zeventiende eeuw moet die zaal helemaal als een wonder zijn gezien. De zaal maakt echter nog meer indruk als de deskundige gidsen over de schilderijen vertellen. Zelfs het kleinste detail in elk schilderij heeft wel een symbolische betekenis. De Oranjegeschiedenis, maar ook de tijd waarin deze geschilderd werd, komt helemaal tot leven.

  Omdat paleis Huis ten Bosch van ons allemaal is en ’we’ dus ook de verbouwing moeten betalen, is besloten de toegang tot het paleis gratis te maken. Dat is sympathiek, maar het heeft er wel voor gezorgd dat er een stormloop op de kaarten is ontstaan. Op de maandag van de openstelling waren er opnieuw 2.500 kaarten beschikbaar, terwijl er zo’n 30.000 mensen waren die probeerden een kaartje te bemachtigen. Helemaal triest is dat niet iedereen die een kaartje heeft, ook echt gaat en omdat deze kaarten op naam staan, blijven de plekken dus leeg. Dat kan niet de bedoeling zijn. Sowieso laat deze belangstelling zien hoe graag mensen eens een kijkje willen nemen in het beroemde paleis. Dat de koning er straks gaat wonen, mag eigenlijk geen argument zijn om het paleis dan niet meer open te stellen voor het publiek. In de zomermaanden, als de koning in Griekenland verblijft, zou het paleis bijvoorbeeld open kunnen gaan. In het buitenland gebeurt dat ook met paleizen. De Oranjezaal verdient het om door iedereen gezien te kunnen worden. Er zijn nog kaarten beschikbaar, die op maandag 14 september om 8 uur besteld kunnen worden. Wees er snel bij. Bestellen kan alleen via www.bezoekdeoranjezaal.nl

  9 september 2015 - 12:00