×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Oranje is dol op Italië

  Oranje is dol op Italië

  'Italië is een volk van dieven en bedelaars, vies en arm, en dan ál die processies!' Dat schreef ooit Wilhelmina, die toch al niet bekend stond om haar subtiliteit, in een brief aan haar gouvernante miss Winter na een bezoek aan dat land. Maar haar mening over het land kon niet voorkomen dat haar dochter Juliana, schoonzoon Bernhard en haar kleindochters allemaal een bijzondere band kregen met het land dat zij zo verafschuwde. De komende week gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek naar Italië en Vaticaanstad.


  Vanaf de jaren vijftig werd Italië het land waar de Oranjes zich vrij, zorgeloos en gelukkig voelden. Porto Ercole, waar prins Bernhard een prachtige villa aan zee liet bouwen, werd het toneel van vele vakanties voor drie generaties Oranje. Toen de villa verkocht werd, reisde een deel van de kleinkinderen er nog één keer naar toe om er op speciale wijze afscheid van te nemen.

  Italië zat inmiddels in het DNA van de familie. Prinses Beatrix kreeg er in de jaren zeventig een huis in Tavarnelle Val di Pesa, dat ook weer een trekpleister werd voor haar zoons en hun gezinnen. En prinses Christina heeft inmiddels een eigen huis in Porto Ercole, waar ze een groot deel van het jaar doorbrengt. Haar dochter Juliana woont permanent in Italië met haar vriend en twee kinderen. De meeste leden van de koninklijke familie spreken een paar woordjes Italiaans, sommigen zelfs vloeiend.

  Voor de kinderen van prinses Irene is er, naast de familievakanties, nog een speciale band met Italië. Parma geldt als het stamland van hun familie de Bourbon de Parme en elk jaar brengen leden van de familie een bezoek aan de steden Parma en Piacenza. Prins Carlos en prinses Annemarie worden meestal de Hertog en Hertogin van Parma genoemd.

  De broer van Carlos, prins Jaime, heeft bij het komende staatsbezoek overigens een wel heel bijzondere rol. Jaime is de Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad en zal dus zijn neef bij dat bezoek begeleiden. Voor de prins en zijn gezin komt er binnenkort wellicht een einde aan het verblijf in Rome, want zijn termijn van vier jaar zit er bijna op. Hij kan dan als ambassadeur een nieuwe post krijgen of weer een paar jaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gaan werken. Als dat gebeurt, dan sluit hij zijn eerste ambassadeurspost in elk geval met een hoogtepunt af, want het gebeurt niet vaak in de carrière van een diplomaat dat hij zijn koning en koningin op staatsbezoek krijgt. 

  14 juni 2017 - 11:18