×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Nieuwe postzegels en munten?

  Nieuwe postzegels en munten?

  Baarden zijn in. En daar heb ik geluk mee. Na mijn lange dieet vond ik mijn gezicht weliswaar slanker, maar vooral ook oud geworden. Als ik lachte, zag ik geen vrolijkheid, maar vooral diepe gleuven en lijnen op mijn gezicht. Met een baard bleek dat veel minder het geval. De baard, die ik tijdens vakanties sowieso al ongeremd liet groeien, bleef dus. En tot op de dag van vandaag heb ik er geen spijt van, ondanks dat er heel wisselende reacties op komen. De één vindt het mooi, de ander afschuwelijk, zo heb ik via social media te horen gekregen.


  Ik ben benieuwd hoe dat met de koning zal gaan. In Argentinië werd hij gesignaleerd met een wilde, rossige baard. Het stond hem, eerlijk gezegd, erg goed. Maar is die baard wel een blijvertje? Misschien heeft Willem-Alexander net zoals veel andere mannen geen zin om zich tijdens zijn vakantie dagelijks te scheren. En wellicht wil hij tijdens vakanties wat minder herkend worden. Met een baard zal niet iedere Nederlander meteen zien dat hij het is. Het zal binnenkort, als de koning zijn werkzaamheden weer oppakt, duidelijk worden of de baard zijn vakantie heeft overleefd.

  Als de koning de baard houdt, heeft dat wel gevolgen. In eerste instantie zal alles blijven zoals het is. Maar zodra de koning jarenlang een baard houdt, zullen de gevolgen groot zijn. Munten, postzegels en vele staatsieportretten zullen dan vervangen gaan worden. Want een koning moet natuurlijk herkenbaar zijn. Als de euromunten een baardloze koning laten zien terwijl hij over twee jaar nog steeds een baard heeft, dan komen die munten gedateerd over. Hetzelfde geldt voor postzegels en staatsieportretten. Voor die laatste hoop ik zelfs een beetje dat de koning zijn baard houdt. Want die portretten waren tot nu toe niet echt geslaagd, vind ik, en een nieuwe ronde met andere kunstenaars levert wellicht wel wat moois op.

  Voor Nederland zal het wennen zijn om ineens nieuwe euromunten te krijgen. Tijdens de regering van Juliana en Beatrix bleven de munten zoals ze meteen na het aantreden werden geslagen. Bij Beatrix zag men zelfs bij de overgang van de gulden naar de euro geen reden om het portret aan te passen. Daarentegen waren er van Wihelmina vele versies in omloop. Verzamelaars van munten lopen dan ook handenwrijvend rond. Op 4 september, als de eerste openbare verplichting op de agenda staat, zullen we meer weten. Of wellicht eerder, als er een nieuw kabinet gepresenteerd wordt.

  16 augustus 2017 - 09:00