×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Niet van elkaar, wel voor elkaar

  Niet van elkaar, wel voor elkaar

  De beelden van de vernielingen die orkaan Irma op onder andere Sint Maarten heeft veroorzaakt, waren afgelopen week overal te zien. Meteen daarna kwamen prachtige hulpacties op gang om de mensen op de nagenoeg verwoeste eilanden te helpen. Maar op zulke momenten wordt ook duidelijk hoe weinig we in Nederland eigenlijk weten van de eilanden die we vroeger de Nederlandse Antillen noemden. En daarmee in feite over het Koninkrijk der Nederlanden.


  Vroeger, in koloniale tijden, zeiden ’we’ altijd dat die eilanden van ons waren. Net als Indonesië en Suriname. Maar als die landen al ooit van ’ons’ waren, dan is dat nu zeker niet meer het geval. Indonesië en Suriname zijn inmiddels onafhankelijke landen. Aruba, Sint Maarten en Curaçao zijn dat in feite ook, maar zij vormen samen met Nederland het Koninkrijk der Nederlanden. Als u zegt dat u in het Koninkrijk der Nederlanden woont, is dat correct. Maar als u het land aan de Noordzee aanwijst als het Koninkrijk der Nederlanden, dan klopt dat dus niet omdat Nederland maar één van de vier landen van het koninkrijk is.

  Daarnaast ligt het grootste deel van Nederland in Europa, maar dat land bestaat sinds 2010 ook uit drie eilanden (Saba, Bonaire en St. Eustatius) die in Zuid-Amerika liggen.

  Het is ingewikkeld en geloof me, heel veel mensen weten niet precies hoe het zit. Het mooiste is om te zeggen dat we allemaal in één koninkrijk wonen en dat we niet van elkaar zijn, maar er wel vóór elkaar zijn. Dat zou zeker nu Irma zo heeft huisgehouden een rol moeten spelen.

  In het verleden hebben de inwoners van wat ik gemakshalve maar de Antillen noem vaak klaargestaan voor Nederland als hier moeilijke tijden waren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het geld voor de financiering van onze regering in ballingschap en de strijd tegen de Duitsers grotendeels van de Antillen en Suriname bijvoorbeeld. En toen in 1953 de Watersnoodramp plaatsvond en er in één nacht 1.836 doden vielen in Nederland, stuurden de Antillen meteen 3 miljoen gulden. Omgerekend naar hedendaagse waarde zou dat nu zo’n 11 miljoen euro zijn. Nederlanders geven ruim bij grote rampen in het buitenland. Ik hoop dat we dat nog meer doen nu er een natuurramp heeft plaatsgevonden in ons eigen koninkrijk.

  13 september 2017 - 10:49