×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Niemand wil op bezoek komen

  Niemand wil op bezoek komen

  Nu de eerste balans opgemaakt kan worden van het koningschap van Willem-Alexander, als hij op 30 april aanstaande vijf jaar op de troon zit, zal het grootste deel vooral uit complimenten bestaan. Het gaat goed met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ze zijn zichzelf gebleven en door het koningschap zelfs wat dichterbij gekomen dan in de periode daarvoor. Er worden selfies gemaakt met het publiek, handen geschud en de media hebben de koning en de koningin veel voor de camera’s gehad. Een toegankelijk koningspaar, dat past bij deze tijd waarin bij alles een camera en een reactie worden gewenst.


  De meeste punten scoorde Willem-Alexander met het tv-interview met Wilfried de Jong waarin hij zich vooral liet zien als mens, die liefdevol en bezorgd over zijn ouders en kinderen sprak en geëmotioneerd raakte toen zijn overleden broer Friso ter sprake kwam. Het interview zorgde ervoor dat vele Nederlanders hem in hun hart sloten en dat is een plek die je, als je hem koestert, niet snel weer kwijtraakt.

  Hij nam van zijn moeder in 2013 een goed draaiend hof over. Veel van de mensen die voor haar werkten, werken nu voor de koning en zorgen er dus voor dat alles rond de monarchie soepel verloopt. Dat neemt niet weg dat het huidige staatshoofd ook met geheel nieuwe uitdagingen te maken heeft gekregen. Die liggen vooral op het gebied van de staatsbezoeken. Tot 2013 was het zo dat koningin Beatrix gemiddeld twee uitgaande staatsbezoeken per jaar deed, waarvoor zij door het staatshoofd van een ander land was uitgenodigd. Omgekeerd ontving ze twee buitenlandse staatshoofden per jaar in Amsterdam.

  Een staatsbezoek heeft vaste elementen, zoals een ontvangst met militair ceremonieel, een staatsbanket, een ontmoeting met de premier en het aanbieden van een diner of een culturele avond aan de koning. Maar in de afgelopen vijf jaar zijn er maar drie landen geweest die aan al die facetten hebben willen voldoen: China, Argentinië en België. Het paleis in Amsterdam is dus nauwelijks voor staatsbanketten gebruikt en evenmin om staatshoofden en hun gevolg in onder te brengen, zoals bij staatsbezoeken gebruikelijk is. Het paleis bevat namelijk ook een heel comfortabel hoteldeel dat het publiek nooit te zien krijgt, en in het afgelopen jaar dus ook niet de bedoelde gasten. Ondertussen heeft de koning wel een hof dat gewend was twee inkomende staatsbezoeken per jaar te organiseren. In die organisatie ging maanden zitten, zodat het echt een kleine ramp moet zijn geweest toen de koning van Jordanië zijn aangekondigde staatsbezoek ineens afblies.

  Misschien moeten we gaandeweg accepteren dat het staatsbezoek oude stijl geen toekomst meer heeft. Overal in de wereld komen politici aan de macht die vooral zaken willen doen, en dan het liefst zo snel mogelijk binnen een dag. Over bezoeken van presidenten heeft Willem-Alexander absoluut niet te klagen gehad, maar alle aandacht gaat altijd naar een staatsbezoek omdat er dan minimaal twee dagen met de staatshoofden van beide landen wordt doorgebracht. Nu is er ineens de Chinese president Xi Jinping die al eerder op staatsbezoek kwam, die Willem-Alexander ook op staatsbezoek ontving in China en die onlangs weer belde met een uitnodiging. Wat doe je dan als moderne flexibele koning, die de Nederlandse belangen graag helpt? Je gaat meteen en beseft ondertussen dat er een nieuwe vorm moet worden gevonden als de staatsbezoeken het willen overleven in de 21ste eeuw. 

  14 februari 2018 - 09:53