×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Mode van Oranje

  Mode van Oranje

  Ik heb weleens medelijden met koningin Máxima. Niet vaak hoor, want dat heeft ze helemaal niet nodig. Maar de obsessie met haar kleding lijkt steeds groter te worden. Ik geef het eerlijk toe: ook ik ben elke keer benieuwd wat ze ergens draagt. Ik kom dan niet verder dan mooi of minder mooi, en een enkele keer lelijk. Dat zegt niks over die kleding, maar alles over mijn smaak en het is dus totaal niet objectief. Maar ondertussen vindt half Nederland er wat van. Er is zelfs een website die helemaal gewijd is aan de kleding van Máxima en meestal al enkele minuten nadat de eerste foto’s van een bepaald optreden naar buiten zijn gekomen, weet men daar te melden wie de kleding gemaakt heeft, waar de hoed gekocht is en wie de ontwerper van de schoenen is.


  Dit overkomt Máxima echt niet alleen. Ook bij Kate staat binnen de kortste keren online wat haar outfit gekost heeft en waar het eventueel nog te koop is. Zeker omdat koninginnen en prinsessen tegenwoordig veel meer confectie kopen, is het voor meer mensen mogelijk om in dezelfde kleding als de royals te lopen. Dat is prima, want van mij hoeft een koningin zeker niet alleen maar exclusieve kleding aan en zo laten zij ook zien dat kleding van Zara of H&M net zo geschikt is voor een koninklijke gelegenheid dan kleding die speciaal ontworpen is voor Hare Majesteit of Hare Koninklijke Hoogheid. Maar er wordt tegenwoordig ook gemeld voor de hoeveelste keer Máxima iets draagt en soms is de teleurstelling duidelijk als iets al vaak gedragen is. Terwijl ik dat alleen maar goed vind: wij allemaal dragen mooie dure kleding immers wel vaker dan één keer.

  Afgelopen week verscheen het boek De Nieuwe Mode Van Oranje van journalist Els Smit. Dat boek geeft een mooi inzicht in de achtergronden van koninklijke kleding. Zo wordt duidelijk waarom Beatrix haar hele leven met slechts drie couturiers werkte, terwijl Máxima juist uit een veelvoud kan kiezen. De prachtige stoffen die gebruikt werden voor de japonnen van Beatrix worden ook uitgebreid besproken. Hoe ze eraan kwam en bij welke gelegenheden die japonnen werden gedragen… via het boek gaat er een wereld open. Van een mening is echter nauwelijks sprake en dat is eigenlijk ook wel prettig. Smaken verschillen, maar kleding heeft voor koninklijke vrouwen vooral een functie en dát wordt in dit boek goed duidelijk gemaakt, met mooie terugblikken naar hoe het vroeger ging. Ik weet niet of u lief bent geweest, maar als u uw wensen mag doorgeven voor de feestdagen, dan zou ik dit boek hoog op het lijstje zetten. 

  22 november 2017 - 11:21