×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Minder geld voor Amalia?

  Minder geld voor Amalia?

  Door Marc van der Linden

  Een aantal partijen heeft aangekondigd dat er opnieuw moet worden gekeken naar de toelage die prinses Amalia vanaf haar achttiende krijgt. Zoals het er nu voor staat, krijgt de oudste dochter van de koning vanaf haar achttiende zo'n anderhalf miljoen euro per jaar. Een enorm bedrag. Het is echter geen salaris. Een zesde deel van dat bedrag, bijna een kwart miljoen, is voor Amalia zelf. Het overige deel is voor onkosten en personeel. Het lijkt wat overdreven voor een meisje dat dan waarschijnlijk nog gewoon in een studentenhuis woont en nauwelijks representatieve verplichtingen heeft. Maar in de wet staat nu eenmaal dat de toekomstige koning(in) vanaf de achttiende verjaardag recht heeft op zo'n bedrag.


  Praten over geld dat andere mensen krijgen, blijft altijd ongemakkelijk. Het lijkt al snel alsof je jaloers bent of het iemand niet gunt. Maar tegelijkertijd is het ook bizar om bestaande regelingen nooit eens kritisch tegen het licht te houden om te zien of ze nog wel passen bij deze tijd. Toen de toelagen voor de leden van het koninklijk huis werden vastgesteld, was het een andere tijd. De Oranjes leefden anders. Lakeien, koks en kameniers hoorden zeg maar bij de normale entourage van een lid van het koninklijk huis. Maar tijden en generaties veranderen. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven wonen nog op een grote omheind landgoed met eigen beveiliging en zelfs marechaussee voor de deur. Prins Constantijn en prinses Laurentien daarentegen, die een vergelijkbare positie hebben als Margriet en Pieter destijds, hebben geen vaste beveiliging en wonen in een 'gewoon' rijtjeshuis.

  Het lijkt me ook niet dat Amalia straks, als ze achttien is, meteen een kamenier nodig heeft om haar kleding te verzorgen, maar een eigen secretariaat is waarschijnlijk wel noodzakelijk. Daarom zal er een realistisch beeld moeten komen van wat een kroonprinses nodig heeft. Misschien moet er wel besloten worden om de toelage elke vijf jaar opnieuw vast te stellen. Ik vind het in elk geval goed dat de discussie nu al is aangezwengeld. Dat is ook wel zo chic richting Amalia. Zij gaat er immers zelf niet over, maar is wel het mikpunt van alle kritiek straks. Toen haar vader achttien werd, was de discussie er ook. Toen vond men de toelage van een miljoen GULDEN al veel te hoog. Maar uiteindelijk bleef alles zoals het was. Of dat nu ook weer zo zal gaan, zal de tijd leren. Het is verkiezingstijd en politici weten dat het makkelijk scoren is met de Oranjefinanciën. 

  26 oktober 2016 - 10:03