×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Lange leve Pieter

  Lange leve Pieter

  Door Marc van der Linden

  30 april voelt voor veel mensen nog steeds een beetje als Koninginnedag. Deze datum is nu eenmaal van 1949 tot en met 2013 onze nationale feestdag geweest. En eerlijk gezegd had ik verwacht dat koning Willem-Alexander deze dag in stand zou houden, als eerbetoon aan zijn moeder en grootmoeder. Het zou een mooie geste zijn geweest en hij had er zelfs voor kunnen kiezen het ook gewoon Koninginnedag te laten heten. Prinsjesdag hield immers ook gewoon zijn naam toen er alleen maar Prinsesjes waren. Maar goed, het werd dus toch 27 april en de naam veranderde naar Koningsdag. Prima.


  Op 30 april gaat de vlag echter nog steeds uit omdat op die dag prof. mr. Pieter van Vollenhoven jarig is. Dit jaar wordt hij 78 jaar en dat is een leeftijd waarop de meeste mensen van hun oude dag genieten. Pieter geniet ook van zijn oude dag, dat weet ik zeker, maar dat doet hij allerminst luierend of vanachter de geraniums. De heer Van Vollenhoven is een zeer actieve zeventiger.

  Op Twitter deelt hij zijn mening over vele onderwerpen en durft hij zich ook kritisch op te stellen ten opzichte van de regering. Helaas heeft zo’n Twitterbericht slechts 140 tekens en daardoor komt een ander talent wat minder naar voren. Van Vollenhoven is namelijk een fantastisch verteller. Toespraken zijn doorspekt met zelfspot en vaak zeer openhartig. Wie de kans krijgt om hem te horen spreken, moet die zeker met beide handen aanpakken.

  Helaas zien we Pieter van Vollenhoven en zijn echtgenote prinses Margriet sinds het aantreden van de nieuwe koning steeds minder. Voor een deel valt dat te verklaren doordat het paar het rustiger aan wil doen, maar ook speelt mee dat de nadruk van de monarchie nu vooral bij het nieuwe koningspaar ligt. Het zou echter jammer zijn – en naar mijn mening ook onterecht – als de prinses en haar man bijna geruisloos steeds meer uit beeld zouden geraken.

  Juist Pieter en Margriet hebben in de periode dat Beatrix als koningin begon bergen werk verzet. De goodwill waar de huidige generatie van profiteert, is mede door het Apeldoornse echtpaar opgebouwd. In tegenstelling tot Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zijn ze echter nooit betaald voor hun representatieve verplichtingen en juist dat aspect maakt die jarenlange inzet extra bijzonder. Wel de lasten, niet de lusten. Beiden zagen het als hun plicht om zich voor ’de zaak’ in te zetten.

  Het zou mooi zijn als koning Willem-Alexander, die voor zijn eigen vijftigste verjaardag op vijf verschillende dagen allerlei feesten heeft georganiseerd, volgend jaar als zijn tante Margriet 75 jaar wordt een mooie manier vindt om haar met haar echtgenoot in het zonnetje te zetten. 

  26 april 2017 - 11:12