×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Kroonprinsenkoorts

  Kroonprinsenkoorts

  Afgelopen week bereikte koningin Elizabeth een nieuwe mijlpaal. Ze was op 6 februari precies 65 jaar koningin. Hoe laat ze precies koningin werd, weet niemand. Haar vader, koning George VI, was tijdens zijn slaap overleden en werd de volgende ochtend dood in bed gevonden door een bediende. Elizabeth verbleef op dat moment met haar man Philip in Kenya en het duurde even voordat het nieuws van haar vader’s dood haar entourage bereikte. Het was prins Philip die zijn vrouw vertelde dat haar vader was overleden en zij dus koningin was geworden. De troon kan in het Verenigd Koninkrijk nooit onbezet zijn, dus is er meteen bij het sterven van een koning een nieuwe koning of koningin.


  We weten allemaal dat Elizabeth koningin zal blijven totdat ze haar laatste adem uitblaast. Pas dan is Charles aan de beurt, als hij zijn moeder tenminste overleefd. De Britse prins heeft dat ruimhartig geaccepteerd – een andere keuze heeft hij ook niet. Maar gelukkig voor hem lijdt hij niet aan kroonprinsenkoorts. Dat is een uit het Duits afkomstige term voor de ’ziekte’ waaraan troonopvolgers zouden kunnen lijden als ze te lang op de troon moesten wachten. Deze ’koorts’ zou kroonprinsen vernietigen. De combinatie van voorbereiding op een functie, gecombineerd met het lange wachten tot het moment waarop men die functie waar men het hele leven al op wacht ook daadwerkelijk gaat bekleden, zou leiden tot een lichtzinnig bestaan. Vele kroonprinsen zochten, omdat ze niets beters te doen hadden, hun bevrediging in seksuele uitspattingen, bizarre avonturen of werden gewoonweg krankzinnig. Het gebeurde bij de Oostenrijkse kroonprins Rudolf, die uiteindelijk met een minnares zelfmoord pleegde. Ook de latere Britse koning Edward VII moest zo lang wachten op de dood van zijn moeder koningin Victoria dat hij een uiterst dubieus privéleven leidde.

  Dichter bij huis gebeurde het met de oudste zoon van koning Willem III, die in de familie Wiwill werd genoemd. Deze prins, die leefde van 1840 tot 1879, was een halfbroer van koningin Wilhelmina. Nadat hem door zijn vader ook nog verboden was met de vrouw van zijn keuze te trouwen, vertrok hij naar Parijs om daar flink de bloemetjes buiten te zetten. Dat kon echter niet voorkomen dat hij een uitermate ongelukkige indruk maakte. Deze prins van Oranje – in het Frans prince d’Orange – werd in Frankrijk prince Citron (prins Citroen) genoemd omdat hij zelden lachte. Hij gaf miljoenen francs uit aan verkeerde vrienden en vele prostituées. In zijn sobere appartement aan de Rue Auber stierf hij op slechts 38-jarige leeftijd aan een combinatie van tyfus, leverproblemen en totale uitputting. 

  8 februari 2017 - 11:13