×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Koninklijke kerstkaarten

  Koninklijke kerstkaarten

  Enkele jaren geleden ben ik gestopt met het sturen van kerstkaarten. En wat blijkt: je krijgt dan zelf ook steeds minder kaarten. Dat vind ik helemaal niet erg, want mensen die me goed kennen weten dat ik mijn familie en vrienden het hele jaar, en dus niet alleen rond de Kerst, het allerbeste wens. En ik ga ervan uit dat dat ook geldt voor iedereen die me een kaartje wil sturen. Toch is het grappig dat mensen die je voorheen wel kaarten stuurden, kennelijk een kaart terug verwachtten. En als die dan niet komt, word je van de lijst gehaald.


  Voor mensen die op de koninklijke kerstkaartenlijst staan, is het helemaal een graadmeter van of ze er nog bijhoren of niet. Jaarlijks sturen de Oranjes duizenden kaarten de hele wereld rond. De meeste mensen krijgen een mooie kaart op papier met een foto en een handtekening van degenen die op de foto staan. Maar voor de intieme kring worden er dan meestal wat persoonlijke woorden bij gekrabbeld. Zo’n kaart op de schouw is natuurlijk een prestige-object. Want het toont aan bezoekers dat je tot de kring rond het koninklijk huis behoort. Deze kaarten zijn eigenlijk ook mooie kerstgeschénken, want ze vertegenwoordigen een zekere waarde. Een normale kaart van het Koninklijk Huis brengt al snel enkele tientjes op en als er persoonlijke woorden bijstaan, dan stijgt het bedrag snel. Voor verzamelaars, zoals ik, zijn dat mooie objecten. Maar juist de kring rond het Koninklijk Huis zal niet zo snel naar Marktplaats, eBay of Catawiki stappen om daar de door de Oranjes zo goed bedoelde kaart te gelde te maken. Daarom zijn de kaarten die in de handel komen vaak al tientallen jaren oud. Nu de generatie die goed was met Juliana en Bernhard uit begint te sterven, komen die spullen steeds vaker op de veilingen. In Engeland geldt hetzelfde: daar zie je steeds meer kaarten van de Engelse koningin-moeder die te koop worden aangeboden, maar ook van Elizabeth en Philip, aangezien zij velen uit hun omgeving aan het overleven zijn. Misschien vindt u het vreemd dat zulke persoonlijke schrijfsels bij verzamelaars terechtkomen, maar ik zie dat anders. Een verzamelaar koestert zo’n kaart en zal er met het nodige respect mee om blijven gaan, zodat ook toekomstige generaties kunnen zien hoe de royals met kerst hun vrienden en bekenden aanschreven. Mocht u dus over mooie handgeschreven brieven of kaarten beschikken, ik houd me van harte aanbevolen. En natuurlijk wens ik u, weliswaar zonder kaart maar toch zeer goed bedoeld, prachtige feestdagen toe.

  18 december 2013 - 16:08