×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Koningspaar naar de Gay Pride

  Koningspaar naar de Gay Pride

  Door Marc van der Linden

  Toen koning Willem-Alexander onlangs zijn vakantie onderbrak om bij de finishdag van de honderdste Vierdaagse in Nijmegen te zijn, gaf me dat goede moed. Want daardoor kan ’vakantie’ nooit een excuus zijn om de grootse botenoptocht tijdens de Gay Pride in Amsterdam niet bij te wonen. Dit jaar gingen er geruchten dat het koningspaar of koningin Máxima aanwezig zouden zijn bij dit wereldberoemde evenement in Amsterdam. De geruchtenstroom kwam op gang omdat de route verlegd zou zijn. Sommigen dachten dat dat om veiligheidsredenen was en concludeerden ten onrechte dat de koning en de koningin zouden komen.


  In de nacht van 5 op 6 augustus (Nederlandse tijd), de dag van de botenparade, vindt namelijk de opening van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaats. En het stond al vast dat Willem-Alexander daar, met Máxima en de kinderen, bij zou zijn. Maar in de komende drie jaar zijn er in de zomer geen Spelen en dan zou hij of Máxima, of allebei, dus in principe wel naar Amsterdam kunnen komen voor de beroemde Canal Parade.

  Daarvoor moet hij wel natuurlijk eerst uitgenodigd worden. De Amsterdamse burgemeester zou dat kunnen doen, of de organisatie van de Gay Pride in Amsterdam. Natuurlijk zal zo’n koninklijke aanwezigheid voor extra veiligheidsmaatregelen zorgen. Maar dat geldt voor alle bezoeken die de Oranjes afleggen. Waarom zou het dan zo goed zijn als er koninklijke aandacht komt voor de Gay Pride, vraagt u misschien? Onze koning heeft al diverse malen gezegd dat hij het als zijn belangrijkste taak ziet om mensen in dit land met elkaar te verbinden. En daarin spelen hij en zijn vrouw een grote rol. Om die reden bezoeken ze jaarlijks zoveel mogelijk plekken in ons land en besteden ze extra aandacht aan minderheden. Er worden moskeeën, kerken en synagogen bezocht en sportevenementen, zoals de Vierdaagse.

  Maar als er één evenement is in Nederland waar de verbroedering echt zichtbaar is, dan is het wel de Canal Parade in Amsterdam. Homo’s en lesbiennes vieren die dag dat ze in dit land hun geaardheid niet verborgen hoeven te houden en dat wordt meegevierd door honderdduizenden hetero’s. Er zijn boten met mensen die naar ons land zijn gevlucht omdat ze in hun eigen land vanwege hun geaardheid onderdrukt worden, boten met homoseksuelen met verschillende geloofsachtergronden en boten van vele politieke partijen, het leger en de politie. De beelden van het evenement gaan jaarlijks – terecht – de wereld over. Bij zo’n mooi evenement hoort ook wat koninklijke erkenning. Tot nu toe is er – wereldwijd – echter nog nooit koninklijk bezoek geweest bij een Gay Pride, dat toch in vele landen wordt gevierd. Willem-Alexander en Máxima kunnen daar verandering in brengen.

  3 augustus 2016 - 11:05