×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Koning Voetbal

  Koning Voetbal

  Koning Willem-Alexander liet vorige week weten verdrietig te zijn vanwege de dood van Johan Cruijff. ’Met het overlijden van Johan Cruijff verliest Nederland een unieke en geniale sportman. Hij heeft ons voetbal verrijkt en een nieuw gezicht gegeven. Daarnaast heeft hij zich met hart en ziel ingezet om de sport voor iedereen toegankelijk te maken. Hij was een icoon van Nederland. Johan Cruijff was van ons allemaal. Mijn vrouw en ik leven mee met zijn familie en vrienden op deze verdrietige dag’, zo liet Willem-Alexander via de Facebookpagina van het Koninklijk Huis weten.


  Het is niet gebruikelijk in Nederland dat het staatshoofd op de dood van beroemdheden reageert. Anders dan in Engeland, waar koningin Elizabeth haar verdriet en deelneming betuigt als er beroemde landgenoten sterven. Er schuilt ook een zeker gevaar in het reageren, want de kans bestaat dat mensen bij elk overlijden van een beroemdheid een reactie verwachten. Als die dan niet komt, kan dat een relletje veroorzaken waar niemand op zit te wachten. Bijvoorbeeld: waarom reageert de koning wel als een groot sporter sterft, maar niet als een beroemd schrijver is overleden?

  Toch denk ik dat, gezien de vele positieve reacties die de woorden van Willem-Alexander opleverden, het goed is dat de koning heeft laten zien dat hij net als zoveel Nederlanders geschokt en verdrietig is door de dood van Johan Cruijff. Met de beroemde sportman had hij dan ook een goed en persoonlijk contact. Als jonge jongen zat hij voor de buis toen Nederland in 1974 de finale van het WK voetbal speelde. In de jaren daarna was hij regelmatig te gast bij Ajax en mocht hij, onder leiding van het bestuur, ook weleens naar de kleedkamers om kennis te maken met de spelers. Die stonden dan meestal net onder de douche of zaten half ontkleed bezweet uit te hijgen op een bankje als de prins met zijn gevolg binnen kwam. Cruijff zat daar niet mee en stond altijd meteen op om Willem-Alexander te begroeten, of hij nou aangekleed was of niet. Later, toen Willem-Alexander eenmaal volwassen was, zag hij Cruijff geregeld. De Oranjes waren er vaak bij als er ergens een Cruyff Court werd geopend. Op deze velden kunnen jongeren in achterstandswijken door sport verbroederen. Willem-Alexander zal ook hebben gezien dat Johan Cruijff soms zelfs meer deuren kon laten openen dan hijzelf. De koning van Nederland had daarom een groot respect voor koning voetbal.  

  30 maart 2016 - 15:49