×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Koning Charles III

  Koning Charles III

  Door Marc van der Linden

  Er zijn nog steeds mensen die twijfelen of prins Charles nog wel koning gaat worden. Zij denken dat er een generatie zal worden overgeslagen zodra koningin Elizabeth overlijdt. Om met dat laatste te beginnen: ik verwacht dat de inmiddels 90-jarige Britse Queen nog wel wat jaren te gaan heeft.


  Ze maakt een gezonde indruk bij openbare verplichtingen en lijkt het net als haar moeder, die 101 jaar werd, ook nauwelijks rustiger aan te willen doen. Natuurlijk: de hoge leeftijd zorgt voor een aangepast tempo, maar tegelijkertijd zorgt het werk ervoor dat Elizabeth wel actief moet blijven. Zo houdt ze zichzelf in stand, zeg maar. Maar als het moment komt dat de koningin het tijdelijke met het eeuwige verwisselt, dan wordt Charles – als hij zijn moeder overleeft – automatisch koning. Daarvoor hoeft hij niets te doen. Het moment waarop zijn moeder dood wordt verklaard, is ook het moment dat zijn koningschap begint. Het wordt dan waarschijnlijk koning Charles III, maar hij kan er ook voor kiezen om een andere naam te gebruiken. Dat deed ook zijn grootvader, die Albert heette, maar als George VI regeerde. Van de leeftijd van Charles op het moment dat hij koning wordt zal afhangen of hij zich nog laat kronen. In Engeland duurt het vaak lang voordat de kroningsceremonie is geregeld. Elizabeth werd bijvoorbeeld op 2 februari 1952 koningin, maar haar kroning vond plaats op 2 juni 1953. Als Charles – die in november 68 jaar is geworden – zich te oud voelt om het koningschap nog formeel op zich te nemen, kan hij ervoor kiezen om zijn abdicatie aan te kondigen. Hij wordt dan niet formeel gekroond, maar hij hoeft dan ook niet dood te gaan voordat William koning kan worden. Zijn zoon kan dan gewoon direct gekroond worden, zodra de kroningsplechtigheid is geregeld. Toch lijkt me dit een wat onwaarschijnlijk scenario. Charles is zijn leven lang voorbereid op het koningschap en zal deze taak dan ook gewoon op zich nemen, als hij dit lichamelijk en geestelijk aankan. Zelfs als hij eind zeventig is, of zelfs de tachtig al is gepasseerd. In de komende jaren zal hij bovendien al steeds meer de rol van staatshoofd krijgen. Koningin Elizabeth maakt geen lange reizen meer en zal steeds meer taken door haar zoon laten vervullen. Hij wordt dus al een beetje koning, zonder de titel echt te voeren. Dat bleek ook een beetje uit de foto die het Britse hof onlangs vrijgaf. Charles staat daarop samen met zijn moeder. De symboliek van de foto was overduidelijk: de oude koningin heeft een sterke opvolger naast zich staan!

  22 december 2016 - 10:35