×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Koning Carlos

  Koning Carlos

  Afgelopen week koos de Catalaanse bevolking een nieuw parlement voor de regio Catalonië. En de bevolking was duidelijk: men koos voor de partijen die als zelfstandige staat verder willen. Catalonië moet weer een land worden in Europa, met als hoofdstad Barcelona. In 1714 werd het land, na een verloren strijd, opgenomen in het koninkrijk Spanje en in de afgelopen eeuwen is men blijven strijden voor zelfstandigheid. Nu, ruim 300 jaar later, lijkt dat te gaan gebeuren.


  Koning Felipe V (1683-1746) was de eerste Spaanse koning van Catalonië en als het aan de meerderheid van de Catalanen ligt, dan is zijn verre nazaat Felipe VI de laatste. Maar kan dat zomaar? Kan een deel van een land zich afscheiden van de rest? Het gebeurde in voormalig Joegoslavië, en lijkt nu dus ook in Spanje te gaan gebeuren.

  De Spaanse minister-president wil er echter niets van weten. Premier Rajoy benadrukte: ’Zolang ik premier ben, zal ik niet praten over het einde van de eenheid van Spanje, de nationale soevereiniteit of de vrijheid van alle Spanjaarden.’ Hij noemde de wensen zelfs illegaal. Maar wat kan hij doen als de Catalanen het toch doorzetten? Wordt dan het leger ingezet? Of worden de Catalanen op een andere manier gedwongen om bij Spanje te blijven? En hoe lang gaat dat dan goed? Voor de jonge koning Felipe ligt er een enorme uitdaging. Hij wil een koning van alle Spanjaarden zijn, maar weet ook dat de Catalanen liever een republiek zouden hebben. En als ze dan al een koning zouden moeten hebben, dan liever uit een andere familie. En dan komt er ineens een schijnwerper op prins Carlos de Bourbon de Parme, de oudste zoon van prinses Irene, die in Spanje in sommige kringen als troonpretendent geldt. De kans dat hij ooit echt koning van het koninkrijk Catalonië wordt is zeer klein, aangezien de mensen liever een republiek willen. Maar desondanks werden meteen na de stemuitslag op Facebook al plaatjes verspreid van de oude grondwet met daarop de naam van Carlos, die in Catalonië Carles Xavier I wordt genoemd. Prins Carlos Hugo, de ex-man van prinses Irene, was geliefd bij de Catalanen en het is dankzij hem dat zijn zoon Carlos nu ineens in monarchistische Catalaanse kringen wordt genoemd. Maar prins Carlos zelf heeft zich er nog niet over uitgelaten. En dat is voorlopig ook het verstandigste. Want de zelfstandigheid van Catalonië kan weleens een mijnenveld worden.

  30 september 2015 - 12:00