×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • In naam des Konings

  In naam des Konings

  Door Marc van der Linden

  Dat ik de inhuldiging prachtig vond, kon u in het vorige nummer al lezen. Ik was blij dat Weekend op veel plekken al op woensdag te koop was. Daarmee waren we het eerste tijdschrift in de winkels met zoveel aandacht voor de feestelijkheden op 30 april. Op de redactie is keihard gewerkt en stipt om tien uur 's avonds ging Weekend naar de drukker. Daarna rondden we het tijdschrift Royalty af, dat in de vroege ochtenduren naar de drukpersen ging. Zeer moe, maar ook zeer voldaan stapte ik rond vijf uur mijn bed in, precies 24 uur nadat ik er was uitgestapt. Nadat de rust weer een beetje was teruggekeerd, heb ik ook de tijd gehad om alle gebeurtenissen van de dag goed te verwerken. Zo is het mooi om te zien dat de hofhouding zelfs op de kleinste details heeft gelet bij de overgang van de koningin naar de nieuwe koning. Bij de abdicatie droeg Willem-Alexander op zijn revers bijvoorbeeld nog knoopsgatversiering die hoort bij het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Maar toen hij enkele minuten later koning was, werd die versiering snel vervangen door het knoopsgatmodel van de Militaire Willems-Orde, waarvan de koning nu grootmeester is. En met die versiering betrad hij het balkon van het Paleis op de Dam. Ongeveer tegelijkertijd wisselden de adjudanten in het paleis van jasje. Op de revers van het uniform stond eerst een B van Beatrix, maar meteen na de abdicatie van de koningin werd dat een ander jasje met WA erop, van Willem-Alexander. Bij marineschepen werd de naam aangepast. Tot 30 april 10.14 uur stond er op deze schepen de afkorting Hr Ms, van Harer Majesteits. Dat is nu dus Zr Ms, van Zijner Majesteits.


  Het zijn allemaal maar kleine details, maar in de paleiswereld tellen die zeer. Want als men het daar al niet serieus neemt en niet goed doet, waar dan wel? De gasten van de nieuwe koning hadden er meer moeite mee. EU-voorzitter Barroso droeg zijn grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau over de verkeerde schouder en prins Charles droeg een lagere onderscheiding dan hij had moeten dragen.

  Er zijn maar weinig mensen die dat soort details in de gaten hebben, maar voor mij is het juist een sport het zo goed mogelijk te weten. Overigens: ook de deurwaarders van ons land hebben de troonswisseling goed gevolgd. Want op 1 mei legden zij al beslag… in naam des konings!

  8 mei 2013 - 12:39