×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Iets meer tempo en iets swingender

  Iets meer tempo en iets swingender

  Koningsdag ’nieuwe stijl’ zit erop. De goede punten van de ’oude’ Koninginnedag – zoals een volksfeest en direct contact met het publiek – zijn behouden en er zijn wat nieuwe elementen aan toegevoegd. Dordrecht had de mooie, maar moeilijke taak hier wat nieuws van te maken en kreeg van het hof alle kans.


  De stad presenteerde zich op alle mogelijke manieren: vanaf het water, vanuit de binnenstad en zelfs vanuit de lucht. Alle complimenten voor de inzet van alle Dordtenaren en het vele werk dat ze in deze dag hebben gestoken. Maar ligt er nu een blauwdruk van hoe Koningsdag er de komende tientallen jaren uit zal zien? Ik denk het niet. Deze Koningsdag zal ook ten paleize uitvoerig worden geanalyseerd. De meningen van het publiek zullen daarbij worden meegenomen, maar natuurlijk ook de ervaringen van de Oranjes zelf. Ik ben er zeker van dat het niet de bedoeling was geweest om het programma bijna drie kwartier te laten uitlopen en dat zal in de komende jaren dan ook niet meer gebeuren. Het programma zal strakker worden, wellicht minder verschillende verplaatsingen en misschien maar één besloten moment binnen, in plaats van twee. Het belangrijkste nieuwe element van Koningsdag, de Grande Parade, was naar mijn mening nog een beetje saai. De schepen die voorbij kwamen waren indrukwekkend, maar van mij hadden die wel afgewisseld mogen worden met wat meer swingende boten. De jaarlijkse botenoptocht tijdens de Gay Pride in Amsterdam is inmiddels wereldberoemd geworden, maar dat komt ook door het veelzijdige karakter van die tocht. Naar mijn mening – en die mag ik in een column geven – werd het in Dordrecht een beetje te veel van hetzelfde. Wel erg leuk vond ik de presentatie van allerlei Dordtse middenstanders op het Scheffersplein. Daar kon de stad zich echt presenteren en de Oranjes verdeelden zich over het plein, zodat overal leuke gesprekjes ontstonden. Wellicht kan er ook iets meer interactie zijn; een van de charmes van Koninginnedag vond ik altijd dat de leden van de koninklijke familie meededen aan bijvoorbeeld het salsadansen of zelf probeerden een ambacht uit te oefenen. Dat leverde afwisselende televisie op en je zag de Oranjes even in een andere rol.

  Dordrecht wilde veel doen en had daardoor een overvol programma gemaakt, maar ook geldt: less is more (minder is meer). Is dat de fout van Dordrecht? Nee, absoluut niet. Wie de eerste Koninginnedagen van Beatrix terugkijkt, ziet dat het toen ook een stuk saaier was dan we deze dag nu herinneren. Koningsdag 2015 moet nog een beetje groeien. Maar het begin is er…

  29 april 2015 - 12:00