×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Hofleverancier

  Hofleverancier

  Door Marc van der Linden

  Het is gek, maar in Nederland hoef je niet echt aan het hof te leveren om je hofleverancier te mogen noemen. Het is meer een onderscheiding geworden als een bedrijf voldoet aan bepaalde voorwaarden. Koningin Beatrix besloot in de jaren tachtig het systeem dat het hofleverancierschap regelt aan te passen en te moderniseren. Tot die tijd kon elk lid van het Koninklijk Huis zijn eigen leverancier het felbegeerde predikaat verlenen. Je kon dus bij een winkel het wapen van prins Bernhard zien hangen, of dat van de koningin. Koningin Beatrix voorzag waarschijnlijk dat met de uitdijende familie het overzicht totaal weg zou zijn. En bij het moderniseren van het koningschap paste ze ook de regels voor het hofleverancierschap aan. Het nieuwe systeem was weliswaar democratischer, want voor iedereen golden dezelfde regels en elk bedrijf kon het in principe worden. Maar voor de mensen die onze koninklijke familie echt tot klant hebben, blijft het wrang dat anderen zo’n bord boven de deur hebben hangen en zij niet.


  Misschien dat Willem-Alexander het straks bij zijn aantreden anders gaat doen. Dat recht heeft hij en het zou de oude glorie van het hofleverancierschap kunnen terugbrengen. Bij het aantreden van koningin Beatrix moest een aantal bedrijven het predikaat al inleveren, iets wat zorgde voor soms grote emoties. En dat zal in de toekomst weer gebeuren, mochten de regels weer worden aangepast. Het hofleveranciersschap zorgt voor een beetje extra status en laat vooral zien dat je bedrijf al heel oud is en het al jaren goed doet. In andere monarchiën zijn de hofleveranciers wel degene die echt aan het hof leveren. In België mag je dan het wapen van de koning op je producten voeren en je mag je een ’gebrevetteerd hofleverancier’ noemen. Ontwerper Giorgio Armani is het bijvoorbeeld, maar ook koekjesfabrikant Jules Destrooper en chocolatier Godiva. We weten daardoor ook waar de koning en de koningin hun medicijnen halen, want Hassan Khazri is de hofapotheker en staat als zodanig keurig vermeld bij het lijstje van hofleveranciers.

  In Engeland heeft men, naar mijn mening, de mooiste traditie. Daar meldt men precies wat elk bedrijf levert. Alleen de Queen, de hertog van Edinburgh en de prins van Wales mogen mensen een Royal Warrant (Koninklijke Waarborg) geven en die winkels mogen dan het wapen van Elizabeth, Philip of Charles voeren. Wie de lange lijst bekijkt, valt meteen op dat er heel veel leveranciers van drank op staan. Dat er aan het Engelse hof stevig gedronken wordt, is een publiek geheim, maar kennelijk is men niet eenkennig in de soort alcohol. En, voor wie het wil weten, ook de leverancier van lingerie wordt gewoon genoemd. Die kopen Elizabeth en Camilla bij Rigby & Peller. Ere wie ere toekomt!

  25 juli 2012 - 11:57