×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Hoffotograaf

  Hoffotograaf

  De tijden van de vaste hoffotograaf zijn voorbij. Vroeger had elke koninklijke familie een fotograaf die steevast de familiekiekjes, maar ook de officiële foto’s maakte. In Nederland had je bijvoorbeeld Max Koot en in Engeland zelfs de beroemde Cecil Beaton. Zij maakten foto’s die nog steeds gepubliceerd worden. In Nederland heb je nu Jeroen van der Meyde, die vaak wordt ingehuurd om grote evenementen van dichtbij te fotograferen. Maar de officiële portretten maakt deze Haagse fotograaf meestal niet. Daar worden weer anderen voor ingehuurd.


  De fotografen hebben bovendien concurrentie gekregen van de royals zelf. Steeds vaker maken zij de foto’s die ze de wereld in laten sturen zelf. Prins Bernhard is daar ooit mee begonnen. Toen hij in 1938 foto’s maakte van zijn dochtertje Beatrix vond men dat nog ongepast. Ook werd hem kwalijk genomen dat hij de foto’s eerst aan een vriend bij een Engelse krant had verkocht, in plaats van aan de Nederlandse media te geven. Toch werd het een rage onder de royals. Prins Claus maakte de eerste foto’s van zijn zoons en ook koning Willem-Alexander heeft al meerdere malen foto’s van zijn gezin ter beschikking gesteld van de media. Hij heeft altijd een camera bij de hand en kan dus de mooiste momenten pakken zonder dat er speciaal een fotograaf moet worden gebeld. Dat zorgt voor ontspannen en ongedwongen kiekjes. En nu heeft Catherine – officieel de Hertogin van Cambridge – een viertal foto’s gemaakt van haar kinderen George en Charlotte. Het zijn prachtige foto’s geworden en ik vermoed dat ze tips heeft gehad van een professionele fotograaf. Want qua compositie, licht en bewerking zijn ze nagenoeg perfect. Aan de kinderen is te zien dat ze ontspannen zijn. En zou George zijn zusje ook zo aandoenlijk een kusje hebben gegeven als een vreemde het had gevraagd?

  Het is wel even slikken voor de fotografen die met dit soort foto’s hun brood verdienen. Want de foto’s die de royals maken, worden doorgaans gratis ter beschikking gesteld. Zelfs de persbureaus die ze verspreiden, mogen er geen geld voor vragen. Oneerlijke concurrentie? Natuurlijk niet. Pas als de royals hun foto’s zouden gaan verkopen, zou daarvan sprake kunnen zijn. En dan nog is het de vraag of ze daar niet het recht toe hebben. Of ze vragen een bijdrage voor een goed doel. Op die manier maak je er nog meer mensen blij mee.

  10 juni 2015 - 12:00