×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Het paardenvirus

  Het paardenvirus

  Bij Jumping Amsterdam sprak ik afgelopen week met prinses Margarita. Ze is nu ruim twee jaar bestuurslid van deze organisatie en kent inmiddels iedereen die bij dit leuke evenement betrokken is. Van de stallenmeisjes tot de jongens van de beveiliging, iedereen wordt persoonlijk begroet door de prinses. Het is leuk te zien hoezeer zij daar in haar element is.


  Margarita komt van een lange lijn van paardensportliefhebbers. Zelf zegt ze dat ze besmet is met het paardenvirus. Haar moeder Irene deed mee aan de Nederlandse kampioenschappen, haar grootvader Bernhard deed aan vele wedstrijden mee en haar overgrootmoeders Armgard en Wilhelmina waren amazones pur sang.

  Een nog verdere voorvader, koning Willem II, liet Wexy, het paard waarmee hij aan de Slag bij Waterloo had meegedaan, opzetten. Zowel Willem als de Ierse halfbloed raakten gewond bij die  veldslag. Willem kreeg een musketkogel in zijn schouder, Wexy een kogel in het linkerachterbeen. Ze overleefden het allebei en de band tussen de twee werd daardoor alleen maar sterker. Wexy ging met pensioen op de stoeterij van de Oranjes bij het paleis in het Belgische Tervuren en stierf daar op 38-jarige leeftijd. Willem kon geen afscheid nemen van het dier en liet het villen en de huid door Jacques Kets – de latere oprichter van de Antwerpse Zoo – op een houten raamwerk vastlijmen. En zo staat Wexy nog altijd bij de Koninklijke Stallen in Den Haag.

  In dat gebouw, dat schuin achter paleis Noordeinde ligt, staan tegenwoordig de koetsen en de hofauto’s van de Oranjes. Maar er staan ook nog vele prachtige paarden, voornamelijk Friezen en Gelderlanders. De namen van de dieren worden altijd op alfabet gekozen en de enige die de naam mag kiezen, is de koning. En net als in de tijd van Willem II kunnen de Oranjes nog steeds moeilijk afscheid nemen van hun dieren. De paarden mogen dan ook altijd op een gegeven moment met pensioen. Zodra dat moment is aangebroken, verhuizen de dieren van de Koninklijke Stallen naar een wei bij het jachtslot Het Oude Loo in Apeldoorn. De Oranjes brengen daar vaak de weekenden door en de gepensioneerde paarden krijgen bij die gelegenheid alle aandacht van hun baasjes, maar ook van de jongere generaties. Gereden wordt er dan niet meer. Pensioen is voor deze paarden ook echt pensioen.

  4 februari 2015 - 12:00