×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Het hart van koning Albert

  Het hart van koning Albert

  Ik heb te doen met Delphine Boël, die al jarenlang strijdt voor officiële erkenning als dochter van koning Albert. Haar zaak ligt inmiddels al geruime tijd bij de rechtbank en Delphine heeft al wat kleine succesjes geboekt. Zo werd geprobeerd de zaak te laten seponeren omdat deze verjaard zou zijn. Maar daar is de rechter het niet mee eens.


  Delphine mag dus verder gaan en zal eerst haar geboortebewijs, waarop Jacques Boël als vader wordt genoemd, nietig moeten laten verklaren. Daarna kan ze voor een vaderschapsvaststelling gaan. Delphine kan brieven van Albert overleggen waarin hij haar ’onze dochter’ noemt. Als de advocaten van Albert vinden dat dat onvoldoende bewijs is, dan kan ze een DNA-test eisen. Dat kan de koning weigeren, maar dat wordt door de rechtbank dan als een bevestiging gezien. En ondertussen sleept de zaak maar voort. Zelfs koning Filip zou zijn vader hebben gevraagd een gebaar te maken naar diens buitenechtelijke dochter.

  Delphine werd geboren in een periode dat het huwelijk van Albert en zijn vrouw Paola er niet goed voorstond. Jarenlang had de koning een minnares en uit die relatie werd Delphine geboren. Er is in België niemand die eraan twijfelt of Albert wel de vader is. Maar de oude koning blijft zich verzetten tegen het officieel erkennen van dit kind. Ik vraag me af waarom hij zo halsstarrig dwarsligt. Albert was een goede koning, een man van het volk. Hij zorgde ervoor dat het koningshuis van België weer wat populairder werd, na de droge en saaie jaren van koning Boudewijn en koningin Fabiola. Veel respect kreeg hij toen hij de ouders van de door Marc Dutroux vermoorde meisjes ontving en ook tijdens de politieke crises in het land bleek hij een goed staatshoofd. Daarnaast was hij zichtbaar een bon vivant – iemand die uitstraalde dat hij ook van de goede dingen van het leven kon genieten. Zoals een pintje bijvoorbeeld. Ontroerend was hoe hij en Paola toch weer het geluk hadden kunnen terugwinnen in hun huwelijk. Hij gaf toe dat hij en zijn vrouw moeilijke tijden hadden gekend en hij hoopte dat zij een voorbeeld konden zijn voor paren die moeilijke tijden meemaakten.

  Waarom dan toch de halsstarrige weigering Delphine te erkennen? Het gaat hierbij niet alleen om het nemen van verantwoordelijkheid, maar ook om het tonen van menselijkheid. Albert heeft als koning getoond dat zijn hart op de juiste plek zit. Nu moet hij dat als mens nog eens laten zien. Niet alleen voor Delphine, maar ook voor zijn zoon Filip, die nu als nieuwe koning te maken heeft met een rechtszaak die het koningshuis steeds in een negatief daglicht plaatst.

  10 februari 2016 - 12:00