×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Het geheim van Noordeinde

  Het geheim van Noordeinde

  Door Marc van der Linden

  Soms is een opmerking zo bijzonder dat je er een hele film bij kunt bedenken. Dat gebeurde mij toen ik de woorden van voormalig parlementair verslaggever Paul Jansen las, die in Het Parool vertelde dat er onder kabinet Rutte 1 in de periode 2010-2012 een deurwaarder naar paleis Huis ten Bosch is gestuurd om staatseigendommen op te eisen. De Oranjes zouden spullen uit de nalatenschap van Juliana hebben gehouden, terwijl de staat die terug wilde.


  Maar hoe zou dat zijn gegaan? Kwam de deurwaarder dan eerst bij de marechaussee, die droogjes vaststelde dat hij niet op de gastenlijst stond en dus het paleis niet in kon? De toelatingseisen bij de paleizen zijn nu eenmaal streng. En was die deurwaarder, toen hij of zij niet naar binnen, zoals gebruikelijk teruggekeerd met een politieagent om alsnog toegang te krijgen? Je kunt het je haast niet voorstellen. Maar toch moet er heel wat aan de hand zijn geweest als het kabinet besloot een deurwaarder in te schakelen. Normaal gesproken gebeurt zoiets pas als alle andere opties al tevergeefs zijn geprobeerd.

  De opmerkingen van Jansen roepen veel meer vragen op. Om welke spullen ging het bijvoorbeeld? Waarom speelde dit nog minimaal zes jaar na het overlijden van koningin Juliana? En heeft het kabinet uiteindelijk de spullen teruggekregen? Het checken van de feiten is nagenoeg onmogelijk omdat je dan bij de Rijksvoorlichtingsdienst moet zijn. En die dienst is zowel verantwoordelijk voor het Koninklijk Huis als voor de minister-president. Met andere woorden: als de deurwaarder met instemming van premier Rutte naar het Koninklijk Huis is gestuurd, wie moet de RVD dan als woordvoerder vertegenwoordigen?

  Premier Rutte erover vragen is ook moeilijk. Hij heeft te maken met het zogenoemde geheim van Noordeinde. De uitdrukking slaat op de zwijgzaamheid van de ministers en staatssecretarissen over hun contacten met het staatshoofd. In principe is die bedoeld om het staatshoofd de vrijheid te geven in alle openheid met bewindslieden te kunnen praten. De koning heeft het recht om vragen te stellen over kabinetszaken en om raad te geven. Maar de bewindslieden mogen de mening van de koning dus niet openbaar maken. Conflicten tussen de premier en het staatshoofd behoren al helemaal tot het geheim van Noordeinde. Pas na vijftig jaar mogen de stukken van het kabinet openbaar worden gemaakt. Als dit conflict zich in 2010 afspeelde, dan moeten we dus tot 2060 wachten om er iets meer over te weten te komen. In dat jaar ben ik negentig, maar de nieuwsgierigheid naar de hoed en de rand van deze zaak is voor mij een extra reden om minimaal zo oud te willen worden… 

  22 juli 2016 - 10:58