×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Het einde van een tijdperk

  Het einde van een tijdperk

  Met de troonswisseling in Spanje nemen we afscheid van Juan Carlos en Sofía. Als koningspaar waren ze zeer succesvol, maar privé hebben ze daarvoor grote offers moeten brengen. Hun persoonlijke geluk heeft moeten wijken voor het landsbelang. Vooral Sofía heeft waarschijnlijk niet het liefdesleven gekregen dat voor anderen wel was weggelegd.


  Haar huwelijk met Juan Carlos was een van de laatste gearrangeerde koninklijke huwelijken. Als dochter van de Griekse koning moest ze met iemand van gelijke stand trouwen en heel veel keus was er niet, aangezien de meeste Europese vorstenhuizen op dat moment een vrouwelijke troonopvolger hadden of een prins die te jong of te oud voor Sofía was. Alleen de Spaanse troonpretendent Juan Carlos bleef na enige selectie over. Waarschijnlijk zal Sofía wel verliefd op hem zijn geworden. Hij was knap, lang en zeer charmant. Maar het was vooral haar ambitieuze moeder Frederika die haar dochter graag koningin van een ander land zag worden. Na een aantal ontmoetingen trouwden Juan Carlos en Sofía in 1962 en deden ze alles wat er van hen werd verwacht. Ze stichtten een gezin, zorgden voor een opvolger en werden een populair koningspaar. Juan Carlos en Sofía deden het precies zoals vele generaties royals voor hen. Ook in negatieve zin. Juan Carlos had tijdens zijn huwelijk vele buitenechtelijke affaires en Sofía keek de andere kant op. Ook dat hoorde bij haar plichtsbesef. Haar kinderen konden wel trouwen met een partner die ze zelf uitzochten. Maar is dat goed voor een monarchie? Liefde kan overgaan en dan is het de vraag of partners bij elkaar willen blijven voor het landsbelang of het imago van de monarchie. En als het echte liefde is zullen er ook geen buitenechtelijke relaties worden geaccepteerd. Tegelijkertijd is een scheiding ook geen schandaal meer en kan iemand zelfs met een nieuwe partner weer koninklijk aanzien krijgen, zoals we bij Charles en Camilla zien. Als Sofía de balans opmaakt van haar leven zal ze op veel moois kunnen terugkijken. Ze zal trots zijn op haar zoon die nu de koning is en zich ongetwijfeld ontfermen over haar kleinkinderen, die haar op handen dragen. Dat maakt de persoonlijke offers op liefdesgebied waarschijnlijk meer dan goed.

  25 juni 2014 - 12:00