×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Het defilé komt terug

  Het defilé komt terug

  De koning heeft afgelopen week al een tipje van de sluier opgelicht van hoe Koningsdag er in de toekomst uit zal zien. Voortaan wordt er nog maar één plaats bezocht en daar maakt men net als voorgaande jaren een stadswandeling. Maar nieuw is dat er in de gemeente die bezocht wordt ook een soort defilé zal worden georganiseerd.


  De koning en de leden van de koninklijke familie willen elk jaar een mooie optocht zien van organisaties en groeperingen uit de stad of het dorp dat wordt bezocht. Het moet een beetje de sfeer van het defilé krijgen, maar dan toch wat moderner. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima een uur lang vanuit de hoogte van een bordes op hun onderdanen gaan neerkijken en dat er langzaam maar zeker een bloemenzee voor hun voeten zal ontstaan, zoals vroeger bij koningin Juliana. Wie de beelden van toen terugziet, mét het commentaar van Dick Passchier, schrikt van de chaotische taferelen en het gebrek aan tempo bij de optocht. Het zal nog niet meevallen om een defilé te bedenken dat bijna een uur boeiend zal blijven voor de koninklijke familie, maar ook voor de mensen die thuis voor de buis zitten. Toch zitten er aan zo’n defilé veel voordelen. Het is gemakkelijk te organiseren, omdat ze meeste plaatsen al een rijk verenigingsleven hebben met fanfares, carnavalsverenigingen of andere clubs. Daarnaast is het veel gemakkelijker te beveiligen dan een wandeling door een stad. Die blijft weliswaar, maar in dezelfde stad, zodat de beveiligers die eerst bij het defilé zijn ingezet daarna mee kunnen met de wandeling. Ook het feit dat er maar één plaats wordt bezocht, scheelt flink in de kosten. De afgelopen jaren liepen de kosten van de beveiliging steeds meer op en het organiseren van een uur durend bezoek van de koninklijke familie op Koninginnedag kwam al snel uit op zo’n 6 à 7 ton per gemeente. Met de Koningsdag nieuwe stijl komt één stad te vervallen en blijft dat bedrag bespaard. Er zijn nog meer voordelen: men kan bij het defilé zitten en bij slecht weer kan er zelfs een overkapping neergezet worden. Maar of het net zo leuk zal zijn als de Koninginnedag van de laatste jaren? Ik weet het nog niet. Op 27 april 2015 heeft Dordrecht de primeur en ik wacht met mijn oordeel tot na die dag. Het is wel iets om naar uit te kijken! 

  16 oktober 2014 - 10:35