×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Help vrouwen aan een lintje

  Help vrouwen aan een lintje

  door Marc van der Linden

  Wie deze column vaak leest, weet dat ik veel heb met ’lintjes’. Allereerst verzamel ik ’grootkruisen’, zeg maar de hoogste onderscheidingen die er zijn. Op de staatsiefoto’s van de koningin ziet u altijd zo’n grootkruis: een sjerp met daaraan een groot kruis en dan meestal nog een extra ster op de borst. Het is inmiddels een mooie verzameling met grootkruisen uit heel veel landen. Ze zitten in dozen en ik ben er zuinig op, maar ik draag ze natuurlijk niet. Dat is zelfs bij wet verboden. Alleen onderscheidingen die je zelf hebt gekregen, mag je dragen.Naast het verzamelen, vind ik het aanvragen van een lintje ook leuk. Het is een uitgebreide klus, maar de beloning is groot: je maakt er iemand echt heel erg blij mee. Ik deed bijvoorbeeld eind vorig jaar de aanvraag voor Boulevard-collega Albert Verlinde en pas twee weken geleden hoorde ik dat het gelukt was. Maar Albert was niet de enige bekende die een lintje kreeg.


  Wie deze column vaak leest, weet dat ik veel heb met ’lintjes’. Allereerst verzamel ik ’grootkruisen’, zeg maar de hoogste onderscheidingen die er zijn. Op de staatsiefoto’s van de koningin ziet u altijd zo’n grootkruis: een sjerp met daaraan een groot kruis en dan meestal nog een extra ster op de borst. Het is inmiddels een mooie verzameling met grootkruisen uit heel veel landen. Ze zitten in dozen en ik ben er zuinig op, maar ik draag ze natuurlijk niet. Dat is zelfs bij wet verboden. Alleen onderscheidingen die je zelf hebt gekregen, mag je dragen.
  Naast het verzamelen, vind ik het aanvragen van een lintje ook leuk. Het is een uitgebreide klus, maar de beloning is groot: je maakt er iemand echt heel erg blij mee. Ik deed bijvoorbeeld eind vorig jaar de aanvraag voor Boulevard-collega Albert Verlinde en pas twee weken geleden hoorde ik dat het gelukt was. Maar Albert was niet de enige bekende die een lintje kreeg.

  Ook Maartje van Weegen, vroeger verslaggever Koninklijk Huis, behoorde tot de gelukkigen. En ik werd heel erg blij toen ik hoorde dat ook twee andere bekenden een onderscheiding hebben gekregen. Een van hen is goede vriend Joop Pinckaers, die lange tijd bij de politietop in Nederland hoorde, maar nu alweer jaren met zijn lieve vrouw Joke in het Zuid-Afrikaanse Malmesbury woont. Daar heeft hij een prachtig project opgezet voor straatkinderen. Trees Stege, die ook zulk goed werk doet in Zuid-Afrika, werd net als Joop Ridder in de Orde van Oranje- Nassau.
  Een lintje maakt iemand echt blij, vooral omdat het een beloning is voor onbezoldigd werk voor de samenleving. Jarenlange inzet voor goede doelen, die door de gedecoreerden vaak als vanzelfsprekend is beschouwd, wordt ineens extra in het zonnetje gezet. Wellicht kent u in uw omgeving ook wel zo iemand. En misschien is het dan leuk om voor die persoon een lintje aan te vragen. Het lijkt een stuk moeilijker dan het is. Als iemand al lange tijd veel vrijwilligerswerk doet, of zich op een andere manier verdienstelijk maakt voor de samenleving, dan lukt het bijna altijd. Meer informatie kunt u krijgen via de site www.lintjes.nl 
  En ik zou eraan willen toevoegen: doe het vooral voor vrouwen. Het vreemde is namelijk dat het merendeel van het vrijwilligerswerk in Nederland door vrouwen wordt gedaan, maar bij de jaarlijkse lintjesregen komt dat niet tot uitdrukking. Dit jaar werd aan 3738 personen een koninklijke onderscheiding toegekend. Maar daarbij waren ’slechts’ 1282 vrouwen. Dat is weliswaar meer dan
  in 2009, maar nog altijd veel te weinig, vind ik. Want als er meer vrouwen dan mannen vrijwilligerswerk doen, dan horen zij eigenlijk ook in de meerderheid te zijn bij de jaarlijkse lintjesregen. Dus… als u iemand weet die een lintje verdient, dan is het misschien een mooi plan om nu al voor de lintjesregen van 2011 aan de slag te gaan. Ik weet zeker dat u er iemand heel erg blij mee gaat maken. De beloning is dus in feite dubbel: voor de gedecoreerde en voor uzelf. En laten we proberen om nóg meer vrouwen gedecoreerd te krijgen. Als u twijfelt of vragen heeft, mail me dan gerust.

  10 mei 2010 - 10:01