×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Gedoe om paleizen

  Gedoe om paleizen

  Door Marc van der Linden

  Vorig jaar ontstond er gedoe in Nederland toen bekend werd dat de renovatie en verbouwing van paleis Huis ten Bosch ruim 60 miljoen euro gingen kosten. Veel mensen vonden dat bedrag buitensporig. Die kritiek leek mij vooral komen van mensen die niet beseffen wat het betekent om in een groot eeuwenoud gebouw te wonen.


  Maar inmiddels staat het bedrag dat ’wij’ kwijt zijn aan de verbeteringen van het woonpaleis van ons staatshoofd in perspectief. De Britse regering maakte namelijk bekend dat er voor de renovatie van Buckingham Palace bijna 400 miljoen euro nodig is. Nu is Buckingham Palace vele malen groter dan Huis ten Bosch, maar het enorme bedrag geeft aan dat het herstel en vernieuwen van historische gebouwen niet goedkoop kan.

  In Engeland is een tienjarenplan opgesteld en men vraagt zich daar af of de 90-jarige koningin Elizabeth het nog zal meemaken dat het paleis weer helemaal ’af’ is. Ik ga daar wel van uit. De hoogbejaarde Queen komt, voor haar leeftijd, nog fit over en het feit dat ze nog werkt zal haar ook energie geven. Het zou mij niet verbazen als ze zelfs haar moeder, die bijna 102 jaar werd, zal passeren.

  Elizabeth en haar man Philip zijn nog vaak op Buckingham Palace te vinden, maar wonen al jaren op Windsor Castle, net buiten Londen. In dat enorme kasteel hebben ze hun eigen vertrekken en een aangenaam, rustig bestaan op de dagen dat er geen werk is. Aan Buckingham Palace hebben ze altijd een hekel gehad. Maar dat paleis is nu eenmaal het officiële woonadres van het Britse staatshoofd en na de Big Ben het bekendste gebouw van Londen.

  Mensen die zich druk maken over de kosten van de verbouwing zou ik willen vragen: wat wil je dan? Het paleis laten afbreken? Of van verval laten instorten? Dat zou pas protesten oproepen. Sommigen denken dat een republiek een einde zou maken aan de kosten. Maar ook dat is onzin. Kijk naar Wenen of Parijs, waar de paleizen van de keizers en koningen nog steeds onderhouden moeten worden. Als Nederland een republiek zou worden, dan ligt het bovendien voor de hand dat de president op Huis ten Bosch zou gaan wonen. Want ook een president woont in een paleis….

  Sommige kosten moet je als land nu eenmaal nemen. Dat doet pijn, zeker in een tijd dat de broekriem aangehaald moet worden. En er moet ook zeker kritisch naar de kosten gekeken worden. Maar kunt u zich Londen, Parijs, Wenen, Den Haag en Amsterdam voorstellen zonder al die koninklijke gebouwen? Dat zou pas armoede zijn…

  24 november 2016 - 10:23