×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Familiebanden

  Familiebanden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe ze dat zelf doen. Op dit moment bestaat de koninklijke familie uit minimaal 30 volwassen leden. Van de zoons van prinses Christina weten we niet of zij een partner hebben en dus zouden het ook 31 of 32 volwassen familieleden kunnen zijn.


  Emma’s moeder, prinses Helena, was namelijk de halfzus van Adolf en zijn nichtje pleitte er dus bij haar oude echtgenoot voor om de troon toch volgens de afspraken na te laten aan zijn verre achterneef. En zo gebeurde het ook. Op 23 november 1890, de dag waarop onze koning Willem III stierf werd Adolf de nieuwe groothertog van Luxemburg. Sindsdien zijn de banden tussen de Nederlandse Oranje-Nassaus en de Luxemburgse Nassaus alleen maar hechter geworden. Ook op familiegebied. Groothertog Jean van Luxemburg is bijvoorbeeld een volle neef van wijlen Carlos Hugo van Bourbon-Parma, de ex-man van prinses Irene. Hun vaders, prins Felix en prins Xavier van Bourbon-Parma, waren namelijk broers. En groothertog Henri kreeg een paar druppeltjes extra Oranjebloed dankzij zijn moeder, prinses Josephine Charlotte van België. Zij stamt namelijk af van onze koning Willem I, wiens kleindochter Louise trouwde met de latere koning Karel XV van Zweden. Haar kleindochter Astrid trouwde vervolgens met de Belgische koning Leopold III. En hun enige dochter Josephine Charlotte trouwde vervolgens weer met Jean van Luxemburg. Waarschijnlijk duizelt het u nu al, maar ik vind dit soort familierelaties altijd erg interessant. Ik vraag me ook weleens af of de royals er zelf mee bezig zijn en precies ook weten hoe ze aan elkaar verwant zijn. Want tegenwoordig spelen de verre familiebanden eigenlijk vooral een rol op de achtergrond. Want de vorstenhuizen van nu zijn in de eerste plaats met elkaar bevriend. En die vriendschapsbanden zullen bij het komende staatsbezoek veel meer centraal staan dan het feit dat Henri van Luxemburg en Beatrix der Nederlanden vele voorouders delen.

  14 maart 2012 - 10:53