×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Eten met de koning

  Eten met de koning

  Door Marc van der Linden

  Een leuk initiatief van koning Willem-Alexander, om 150 Nederlanders die op 27 april een kroonjaar vieren uit te nodigen voor een diner in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ik hoop dat dit een diner wordt met alle pracht en praal die ook te zien is bij de staatsbanketten die voor bezoekende staatshoofden worden aangericht.


  Waarom hoop ik dat? Omdat dat bijzondere avonden zijn, waarvan de meeste Nederlanders maar weinig zien. Een monarchie mag wat kosten, maar het is goed als ook ’gewone’ mensen – die meebetalen aan het koningshuis – de kans krijgen dit mee te maken. Sterker nog: het zou mooi zijn als de koning er een jaarlijkse traditie van zou maken. Elk jaar een verjaardagsdiner met 150 willekeurige gasten. Een mooie kans voor de koning om zijn landgenoten eens over de vloer te hebben en voor de gasten een mooie kans om eens een avond te gast te zijn bij het staatshoofd.

  Normaal gesproken zijn het vooral staatshoofden, politici en prominente Nederlanders die gevraagd worden voor een diner met Willem-Alexander en Máxima. Maar door een openbare inschrijving en een loting zou elke volwassen Nederlander kans kunnen maken op een onvergetelijke avond. Het is niet alleen goede pr, maar zou tevens een nieuwe vorm zijn van de vroegere audiëntiedagen, waarbij iedereen in principe bij de vorst langs kon komen.

  Ik heb een paar keer mogen aanschuiven bij een diner waarbij Willem-Alexander en Máxima ook aanwezig waren. Aanschuiven klinkt dan overigens alsof ik bij hen in de buurt zat, maar dat was geenszins het geval. Vanaf mijn plek kon ik ze niet eens zien zitten. Maar klagen doe ik natuurlijk niet. De eerste keer was in 2002 bij een officieel bezoek aan Ghana. Groot was de verbazing toen we een soort rijsttafel kregen voorgeschoteld. Kennelijk dachten de Ghanezen dat dit het favoriete eten van de Nederlanders was. Geen slechte keuze overigens, want op een Hollandse stamppot zat geen enkele Nederlander in het snikhete Ghana te wachten.

  Meer recent, bij het staatsbezoek aan Denemarken in 2015, was de pers welkom bij het diner dat de koning aanbood aan koningin Margrethe en leden van de Deense koninklijke familie. Ik kan u uit eigen ervaring zeggen: het menu was heerlijk, de wijnen uitzonderlijk en alles eromheen: onvergetelijk.

  22 februari 2017 - 10:09