×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Elizabeth is consequent

  Elizabeth is consequent

  Door Marc van der Linden

  Koningin Elizabeth lijkt er voor te willen waken dat haar familie een slaatje probeert te slaan uit hun koninklijke afkomst. En dus houdt ze haar kinderen en kleinkinderen goed in de gaten als het gaat om beslissingen die de monarchie mogelijk schade toebrengen. Dat brengt haar vast af en toe in grote problemen. Want hoe zorg je dat je familie tevreden blijft, maar het publiek ook?


  Prinses Anne wilde niet dat haar kinderen een titel kregen. Ze zag liever dat ze als gewone burgers zouden opgroeien en hun eigen levensloop zouden bepalen. Maar tegelijkertijd bleven haar zoon Peter en dochter Zara natuurlijk wel kleinkinderen van de Queen en waren ze dus geregeld bij familiemomenten aanwezig. Zara is op eigen kracht een succesvol amazone geworden, maar haar koninklijke banden hebben er wel voor gezorgd dat er extra interesse voor haar is. Ze heeft mede daardoor diverse sponsors, waarmee ze de dure paardensport kan bekostigen. Koningin Elizabeth heeft daar vrede mee. Maar toen Zara het aanbod kreeg om haar huwelijk met Mike Tindall aan een Brits tijdschrift te verkopen voor bijna een miljoen euro stak de Queen daar een stokje voor. Zara mocht van haar niet verdienen aan het huwelijk. Dat zou niet uit te leggen zijn aan het publiek, die als belastingbetalers opdraaiden voor de enorme beveiligingskosten van de bruiloft. Eerder was namelijk al een hoop rumoer ontstaan toen Peter Phillips, de broer van Zara, zijn huwelijk wél had verkocht aan een blad. De Queen kwam daar op het huwelijk pas achter en weigerde vervolgens om voor de fotografen van het tijdschrift te poseren.

  Daarna eiste ze dat haar familieleden haar voortaan toestemming voor een dergelijke deal zouden vragen. In het geval van Zara gaf ze dus geen toestemming en ging zelfs nog wat verder. Omdat ze aan het bruidspaar het paleis Holyroodhouse ter beschikking had gesteld, moest dat prachtige gebouw vijf dagen worden gesloten. Daardoor konden er geen rondleidingen worden gegeven, wat een fikse strop was voor de Royal Collection, die het bezoek aan de paleizen regelt. Elizabeth besloot uit eigen zak de 50.000 euro die de Royal Collection aan inkomsten misliep te betalen. Heel consequent dus.

  Het bruidspaar was wat minder begripvol. Nadat het hen was verboden de exclusieve rechten van het huwelijk te verkopen besloten Zara en Mike de pers maar helemaal buiten te houden. Meer dan wat fotootjes bij aankomst en vertrek bij de kerk zaten er niet in. Adel verplicht, maar in de lagere regionen van de Britse koninklijke familie lijkt alleen geld te verplichten. Elizabeth snapt het een stuk beter!

  5 augustus 2011 - 17:15