×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Een troostende koningin

  Een troostende koningin

  Door Marc van der Linden

  Wat maakt een monarchie nou zoveel bijzonderder dan een republiek, wordt vaak aan me gevraagd. Dat is eigenlijk niet zo gemakkelijk uit te leggen. Zeker nu de samenleving gelijkwaardiger geworden is, maakt het niet zoveel uit of je in een monarchie woont of in een republiek. Alleen op bijzondere momenten merk je verschil. De nationale feestdag bijvoorbeeld vier je in een monarchie mét een hele (koninklijke) familie. En de bruiloften, geboortes en begrafenissen van royals zijn nationale gebeurtenissen die men in een republiek nooit mee zal maken. In Frankrijk verwacht momenteel first Lady Carla Bruni een kindje, maar daar is lang niet zoveel belangstelling voor als voor een zwangere prinses.


  Ook bij nationale rampen zie je een verschil. Een koning of een koningin blijkt dan ineens dichter bij een volk te staan dan een president. Wij kennen allemaal de beelden van onze koningin die mensen troost, bijvoorbeeld na de vuurwerkramp in Enschede of na de Nieuwjaarsbrand in Volendam. Majesteit is dan op zulke momenten de troostende moeder van een heel volk. En ik denk dat de Noren er ook veel troost in vonden om te zien dat hun koning en koningin tijdens een kerkdienst intens zaten te huilen om al het leed in hun land. Want hoewel maar weinig mensen hun koning of koningin echt kennen, zorgt het feit dat je haar al je hele leven meemaakt voor een speciale band. Zonder de koningin ooit persoonlijk ontmoet te hebben kan zij troostend werken voor een heel land. En tegelijkertijd voelt een koningin ook mee met het verdriet in een land. Toen Beatrix na de aanslag in Apeldoorn op tv kwam, zag iedereen de tranen en verbijstering in haar ogen staan. De koningin die we zagen was gebroken en zo kwetsbaar dat we allemaal medelijden met haar kregen. Zelfs de meest verstokte republikein zal op dat moment iets gevoeld hebben. Dat zegt iets over een band, die je met een koninklijke familie kunt ontwikkelen. Het gaat vanzelf, omdat je in een monarchie een koninklijke familie op de voet volgt. We zien de prinsen en prinsessen vanaf hun geboorte, in goede en in kwade tijden, tot hun dood. Zonder ze persoonlijk te kennen schept dat een band, die je met een president nooit hebt. Natuurlijk: ook een president kan troosten. Maar om de zoveel jaar is weer iemand anders president en daardoor staan die personen verder van je af als de leden van een koninklijke familie. Is een monarchie daardoor beter dan een republiek? Nee, althans niet in mijn optiek. Het is hooguit wat specialer.

  28 juli 2011 - 12:20