×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Een staatsbanket

  Een staatsbanket

  Op 27 maart was het een drukte van belang in het Paleis op de Dam. ’s Avonds gaven koning Willem-Alexander en koningin Máxima daar een staatsbanket ter ere van de Argentijnse president Mauricio Macri. Op zulke momenten is het paleis even een echt paleis. Ik schrijf bewust even, want normaal gesproken is het paleis meer een museum. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is dan ook niet gebouwd als een woning voor koningen, maar als een stadhuis.


  En dat maakt het gebouw uniek. Wie vele paleizen bezocht heeft, zal vaststellen dat die in Europa vaak erg op elkaar lijken. Niet vreemd: de vorstenhuizen waren vaak aan elkaar verwant en men volgde elkaar nauwgezet bij het bouwen en inrichten van paleizen. Het is de reden dat ik bij buitenlandse bezoeken een rondleiding door een paleis vaak oversla: je ziet overal zo’n beetje hetzelfde. Maar het Paleis in Amsterdam is als gebouw uniek en daardoor alleen al een bezoek waard.

  Helaas laat ons koningshuis nauwelijks camera’s toe bij een staatsbanket en kunnen de meeste Nederlanders dus niet zien wat er allemaal bij zo’n avond komt kijken. De voorbereidingen in de keuken, de passade voorafgaand aan het diner, de optocht van de lakeien bij het uitserveren van de gangen: het is een heel spektakel.

  Dit theater van staat, zoals ik het vaak noem, laat zien hoe mooi avonden kunnen zijn in onze monarchie. Op het moment dat we de allerhoogste vertegenwoordiger van een ander land op bezoek hebben, halen we alles uit de kast om hem of haar zo welkom mogelijk te heten. Het mooiste porselein, prachtige kristallen glazen, enorme bloemstukken en kostbare tafelornamenten maken dat de mond van vele gasten vaak openvalt. Het leven verandert even in een sprookje.

  Om dit allemaal goed te laten draaien, is op een avond van een staatsbanket met 150 genodigden al snel zo’n 200 man personeel aan het werk. De koning zelf heeft niet genoeg lakeien om op zo’n avond iedereen te bedienen en dus vallen mensen uit andere diensten van de Dienst Koninklijk Huis in en worden mensen met horeca-ervaring ingezet om die avond als hulpkracht te dienen. De rekening van zo’n staatsbanket gaat naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en dus betalen u en ik die avond eigenlijk. Naar mijn mening is dat geld goed besteed, maar het is wel extra jammer dat we er maar zo weinig van te zien krijgen. Hebben we ook niet een beetje recht om te zien hoe ons geld besteed wordt?

  29 maart 2017 - 15:43