×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Een lintje van de Koningin

  Een lintje van de Koningin

  Door Marc van der Linden

  Als er een onderwerp is waarover ik niet snel uitgepraat raak dan is het wel koninklijke onderscheidingen. Ik verzamel ze en ik weet er best veel van. En zodra ik op mijn praatstoel zit, dan zijn mensen altijd verbaasd als ze de details horen. Zo zijn de meeste mensen verbaasd als je vertelt dat de Koningin maar weinig met zo’n lintje te maken heeft. Het heeft haar weliswaar behaagd, maar het is niet rechtstreeks van Beatrix afkomstig, hoewel veel mensen dat wel denken. En eigenlijk komen heel veel mensen voor zo’n onderscheiding in aanmerking.Ook in deze column heb ik u al eens opgeroepen om wat meer lintjes aan te vragen. Het is niet zo heel moeilijk en het zorgt voor groot geluk bij de ontvanger. Vooral het aantal lintjes voor vrouwen moet toenemen, want nog steeds krijgen meer mannen dan vrouwen een koninklijke onderscheiding. Terwijl ik juist het idee heb dat meer vrouwen dan mannen vrijwilligerswerk doen. En juist voor die vrijwilligers zijn de onderscheidingen bij uitstek bedoeld. Kijk eens op www.lintjes.nl om te zien hoe u een onderscheiding voor een ander kunt aanvragen.


  Als er een onderwerp is waarover ik niet snel uitgepraat raak dan is het wel koninklijke onderscheidingen. Ik verzamel ze en ik weet er best veel van. En zodra ik op mijn praatstoel zit, dan zijn mensen altijd verbaasd als ze de details horen. Zo zijn de meeste mensen verbaasd als je vertelt dat de Koningin maar weinig met zo’n lintje te maken heeft. Het heeft haar weliswaar behaagd, maar het is niet rechtstreeks van Beatrix afkomstig, hoewel veel mensen dat wel denken. En eigenlijk komen heel veel mensen voor zo’n onderscheiding in aanmerking.
  Ook in deze column heb ik u al eens opgeroepen om wat meer lintjes aan te vragen. Het is niet zo heel moeilijk en het zorgt voor groot geluk bij de ontvanger. Vooral het aantal lintjes voor vrouwen moet toenemen, want nog steeds krijgen meer mannen dan vrouwen een koninklijke onderscheiding. Terwijl ik juist het idee heb dat meer vrouwen dan mannen vrijwilligerswerk doen. En juist voor die vrijwilligers zijn de onderscheidingen bij uitstek bedoeld. Kijk eens op www.lintjes.nl om te zien hoe u een onderscheiding voor een ander kunt aanvragen.

  Maar ik heb ook kritiek op de wijze waarop de lintjes hier worden uitgereikt. Het is hier vooral een plaatselijke gebeurtenis waarbij de burgemeester de hoofdrol speelt. Waarom worden de lintjes niet persoonlijk door de Oranjes uitgereikt? Het zou zo’n mooie onderscheiding nog meer cachet geven als je hem persoonlijk, ten paleize, krijgt overhandigd door de koningin. Nu zult u misschien zeggen: daar is niet aan te beginnen. Maar dan zeg ik: waarom niet? In Engeland doet men dat immers ook. Alle lintjes – er worden daar jaarlijks bijna net zoveel onderscheidingen toegekend als in Nederland – worden daar door koningin Elizabeth persoonlijk overhandigd. Op haar 82-ste maakt zij daar nog steeds tijd vrij voor. En dat maakt het een echt koninklijke gebeurtenis. Twee keer per jaar wordt de lijst van gedecoreerden bekendgemaakt en de personen daarop worden vervolgens verdeeld over zo’n 22 ochtend waarop de lintjes worden uitgereikt. Het hele jaar door worden de lintjes dus uitgereikt. Voor de ontvangers is er ten paleize een kleine receptie en daarna worden ze een voor opgeroepen om richting de koningin te lopen. De onderscheiding wordt aangebracht, de gedecoreerde krijgt een hand en er volgt een kort gesprekje. En na anderhalve minuut is de volgende aan de beurt.  Kort zegt u? Voor de nieuwe ‘ridder’ is het echte een ervaring om nog jaren over na te praten. Want de korte ontmoeting met de Koningin en het feit dat zij zelf de onderscheiding heeft overhandigd maakt het allemaal extra bijzonder. Zou dat in ons kleine kikkerlandje nou niet ook mogelijk moeten zijn? Ik vind van wel. Maar ja, zouden de Oranjes zich iets aantrekken van wat ik vind?

  17 april 2009 - 14:52