×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Een gemiste kans

  Een gemiste kans

  De Koning van de Wals treedt niet op voor de Koning

  Wat is dat toch met de viering van 200 jaar Koninkrijk? Er worden leuke evenementen georganiseerd, maar op de een of andere manier wordt de viering nog niet landelijk beleefd. Waar ligt dat aan? Aan het organiserend comité ligt dat niet. Voorzitter Ank Bijleveld en de leden van het comité zetten zich onvermoeibaar in voor alle evenementen die tussen 2013 en 2015 worden georganiseerd. En dat zijn er nogal wat. Lang niet al die evenementen krijgen de aandacht die ze verdienen.


  Bij een meerderheid van de Vlamingen lijken koning Albert en zijn familieleden het compleet verbruid te hebben. In de media – uitzonderingen daargelaten – worden voornamelijk de negatieve aspecten belicht, terwijl het hier soms juist lijkt alsof de media het gedrag van de Oranjes nog positiever voor spiegelen dan de werkelijkheid. En waar de Nederlanders door de Belgen worden gezien als zuinig, maakt men zich daar nog drukker om de kosten van het Koninklijk Huis dan hier. En dat terwijl de kosten een stuk lager zijn dan in Nederland.
  Omdat ik zowel de Oranjes als de Belgische koninklijke familie af en toe van dichtbij mee maak, kan ik best een goede vergelijking maken. Het lijkt soms alsof het Belgische koningshuis een beetje last heeft van het keurslijf waarin men gedwongen is. Er wordt moeilijk gedaan, terwijl het ook makkelijk kan. Een mooi voorbeeld maakte ik afgelopen week mee. Ik was uitgenodigd voor een persconferentie met prinses Astrid, de enige dochter van koning Albert en koningin Paola. Zij zet zich in voor de malariabestrijding en kondigde aan dat ze voor de organisatie Roll Back Malaria naar de Golfstaten zou reizen. Vooraf werd gezegd dat de prinses om protocollaire redenen niet direct op vragen mocht antwoorden. Waarom niet? Tijdens de persconferentie las ze een verklaring voor die liet merken dat ze vol goede ideeën zit over de strijd tegen deze ziekte, doodsoorzaak nummer één onder Afrikaanse kinderen tot vijf jaar. Prinses Astrid moest dus zwijgen, terwijl anderen de vragen van de journalisten beantwoordden. Was dat nou niet een mooie kans geweest om te laten zien dat het Belgische koningshuis NIET uit kansloze niksnutten bestaat, zoals de media wel eens suggereren? Na afloop van de persconferentie kwam prinses Astrid naar me toe en bedankte me voor mijn aanwezigheid. Ze vertelde honderduit én gepassioneerd over haar reizen die ze in het kader van de malariabestrijding had gemaakt. En: in vlekkeloos Nederlands! Jammer genoeg waren er geen journalisten van die Vlaamse kranten aanwezig die altijd zo vol kritiek over hun koningshuis schrijven. Een gemiste kans!

  26 maart 2009 - 10:41