×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Diep medeleven

  Diep medeleven

  Na de aanslagen in Parijs lieten alle wereldleiders afgelopen weekend hun medeleven met de slachtoffers en het Franse volk blijken. Hoewel koningshuizen zich normaal gesproken niet in politieke situaties mengen, stuurden nu alle regerende vorstenhuizen een boodschap aan het Franse volk. Dat doen ze via de Franse president.


  De meeste vorstenhuizen melden dan dat ze een ’telegram’ hebben gestuurd. Vroeger waren dat echte telegrammen, maar die worden nu niet meer verzonden. Wat men bedoelt, is dat men iemand langs heeft gestuurd met het persoonlijke bericht van de koning of koningin. Zoals vroeger met een telegram gebeurde.

  Koning Filip van België was één van de eersten die hun medeleven betuigden. ’Ik heb president François Hollande verzekerd van de diepe solidariteit van het Belgische volk met de Fransen’, zo liet hij weten. Koningin Elizabeth volgde al snel. ’Prins Philip en ik zijn diep geschokt en bedroefd door het vreselijke verlies van mensenlevens in Parijs’, aldus Elizabeth in haar boodschap.

  Ook de andere vorstenhuizen lieten in de loop van zondag van zich horen. Koningin Margrethe van Denemarken en haar in Frankrijk geboren echtgenoot Henrik schreven aan president Hollande: ’Wij sturen ons diepe medeleven na de tragische aanslagen die Parijs hebben getroffen. De prins-gemaal sluit zich bij me aan in het uiten van onze diepe sympathie voor de getroffenen en voor het Franse volk. Wij sturen u onze beste wensen voor uw land in deze moeilijke situatie.’

  Koning Felipe en koningin Letizia stuurden een handgeschreven brief naar de Franse volk. ’De pijn van Frankrijk is de pijn van Spanje’, schreven zij. ’In deze momenten van pijn stuur ik u de nabijheid, solidariteit en steun van de regering en de bevolking van Spanje. Wij veroordelen de terroristische barbarij en de onverantwoorde en wrede onmenselijkheid van degenen die in strijd leven met de principes en kernwaarden van onze democratieën.’

  Prins Albert van Monaco liet weten met immens verdriet van de aanslagen te hebben gehoord. Zijn prinsdom deelt in het verdriet en de angst van het ’bevriende Frankrijk’. Hij verklaarde zich solidair met de nabestaanden en de slachtoffers en met iedereen die zich verzet tegen deze vorm van terrorisme. Koning Willem-Alexander reageerde ook en nam maandag ten paleize een minuut stilte in acht. Dat deed koningin Máxima op hetzelfde moment in Bangladesh. Willem-Alexander schreef op zijn Facebookpagina verder de boodschap: ’Ik ben diep geschokt door de aanslagen in Parijs. Nederland voelt zich nauw met Frankrijk verbonden. Met het Franse volk rouwen wij om de slachtoffers. Met het Franse volk blijven wij standvastig de vrijheid verdedigen tegen hen die haar met terreur proberen te ondermijnen. De waarden van vrijheid en solidariteit geven wij nooit prijs. Onze gedachten zijn bij allen die nu intens verdriet hebben om het verlies van hun dierbaren en bij alle slachtoffers van deze laffe aanslagen.’ Het Paleis op de Dam was die avond in de kleuren van de Franse vlag verlicht.

  18 november 2015 - 12:00