×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • De vrijheid van Laurentien’s kinderen

  De vrijheid van Laurentien’s kinderen

  Door Marc van der Linden

  Prins Constantijn en prinses Laurentien zien we maar weinig optreden als officiële vertegenwoordigers van de monarchie. Vooralsnog zijn ze niet het reservepaar zoals prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven dat ooit wel waren. Daar zijn een aantal redenen voor. Allereerst waren Pieter en Margriet toen Beatrix net koningin was veel harder nodig, omdat prins Claus ziek werd. En toen hij, na een lang proces, weer wel aan de slag ging, was dat vooral in een eigen werkgebied. Pieter en Margriet hadden hun officiële verplichtingen in het land en waren van de partij op grote ontvangsten bij bijvoorbeeld staatsbezoeken. Daar zien we Laurentien en Constantijn zelden.


  Een tweede reden is dat er van deze generatie Oranjes wordt verwacht dat ze zelf carrière maken en hun eigen brood verdienen. Het werk voor de monarchie is onbetaald – hooguit krijgen ze een onkostenvergoeding – en dus gaat de meeste tijd naar werk dat wel betaald wordt. Tot slot lijken de prins en de prinses zelf ook niet zo’n behoefte te hebben aan een fulltime publieke rol. Dat moet je namelijk wel liggen en zowel Laurentien als Constantijn is, volgens mij, te eigenzinnig om linten knippend en handjes gevend door het leven te gaan.

  En het is ook niet nodig. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima doen de meeste verplichtingen in het land en daarnaast zijn prinses Beatrix en, in mindere mate, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven nog actief. Over zes jaar alweer kan prinses Amalia aan dit rijtje worden toegevoegd. Zij krijgt vanaf haar achttiende een staatsinkomen en moet dan ook meer beschikbaar zijn.

  Afgelopen week presenteerde prinses Laurentien een nieuw boek, dat ze samen met schrijver Jeroen Smit heeft samengesteld. Aan het woord komen leiders die praten over hun dilemma’s en vervolgens kinderen om advies vragen. Volgens Laurentien helpt hun intuïtieve, heldere wijsheid volwassenen om anders te denken.

  De presentatie van het boek was een mooie gelegenheid voor Laurentien om haar gezin eens op te voorgrond te zetten. Constantijn en zij verhuisden enige tijd geleden naar Den Haag, waar ze inmiddels een prachtig huis hebben gekocht. Na een verbouwing hebben ze daar nu hun intrek genomen.

  Hun kinderen Eloise, Claus en Leonore lijken al helemaal gewend te zijn in hun nieuwe woonomgeving. Ze groeiden op in Brussel en zaten daar op een wat strenge Franstalige school. In Nederland lijken ze zich vrijer te voelen en dat ze er nu zelf op de fiets op uit kunnen trekken, maakt dat gevoel alleen maar groter. Dat ze maar nauwelijks media-aandacht krijgen, was niet te merken toen Eloise en Claus bij de boekpresentatie van hun moeder nogal professioneel de media te woord stonden. In deftig Nederlands, dat we hier nog maar weinig horen, gaven ze in mooie volzinnen antwoord op de vragen van journalisten.

  De drie hebben geen prinselijke titel, ze zijn graaf en gravin. Ook dat was een bewuste keuze. Een prins of prinses hoort meer bij een monarchie dan een graaf of gravin en daardoor moeten de kinderen van Constantijn en Laurentien straks helemaal hun eigen weg kunnen gaan. Waar van Constantijn en Laurentien nog wordt verwacht dat ze bijvoorbeeld bij Prinsjesdag komen opdraven, zal dat voor hun kinderen niet gelden.

  19 mei 2016 - 10:01