×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • De verrassingen van de inhuldiging

  De verrassingen van de inhuldiging

  Door Marc van der Linden

  De Rijksvoorlichtingsdienst heeft ervoor gekozen vooraf veel informatie te geven over de naderende inhuldiging. De website www.koninklijkhuis.nl bevat al veel details en beantwoordt vele vragen die mensen mogelijk hebben over alles wat er op 30 april staat te gebeuren. Zoals het een goede overheidssite betaamt is de info niet heel gemakkelijk te vinden. Ik moet op de openingspagina klikken op het kopje Nieuws en daar naar ’Veelgestelde Vragen’ gaan. Als u daar het woord ’Actueel’ ziet staan dan klikt u ook daarop. En dan bent u eindelijk bij ’Veelgestelde vragen over de troonswisseling’. Wat u daar kunt lezen, hoef ik u dus niet te vertellen. Maar vanuit goede bron verneem ik dat de inhuldiging nog wel een paar verrassingen in petto heeft. Zo staat op de site van het Koninklijk Huis dat koning Willem-Alexander bij zijn inhuldiging een rokkostuum (white tie) draagt. Maar er is ook nog steeds een mogelijkheid dat de nieuwe koning een uniform draagt. Militairen hebben namelijk ook een white tie-versie van hun uniform. Op de dag zelf wordt pas duidelijk waarvoor Willem-Alexander heeft gekozen: burger of militair. En dan is er nog de zetel waarop de nieuwe koning zal plaatsnemen. Nederland heeft geen echte troon en elke koning zoekt zelf de zetel uit waarop hij tijdens zijn inhuldiging zal zitten. Koningin Beatrix koos voor twee zetels die bij een antiquair waren gevonden. De stoelen waren bedoeld als zitje en duidelijk niet voor een plechtige bijeenkomst als een inhuldiging. Daardoor waren de poten veel te kort en zat prins Claus op 30 april met zijn benen in een wat vreemde pose. Deze stoelen zullen, zo hoorde ik, deze keer dus zeker geen dienst doen. Willem-Alexander en Máxima zijn allebei langer dan prins Claus was en die rare houding zullen ze niet willen. Ik acht de kans groot dat Willem-Alexander zal kiezen voor de stoel die ook Willem I gebruikte. Deze is recentelijk opnieuw bekleed en dat is niet voor niets gebeurd. De stoel vertelt de geschiedenis van het Koninkrijk Holland. Want onze eerste koning kwam natuurlijk niet uit het huis Oranje-Nassau maar was een Bonaparte. De broer van Napoleon, Lodewijk, werd in 1806 koning van ons land. Later gebruikte Willem 1 dezelfde stoel en het zou mij niet verbazen als Willem-Alexander I straks eveneens op deze stoel zit. Maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet. Op 30 april zullen we zelf kunnen zien waarvoor onze nieuwe koning heeft gekozen.


  7 maart 2013 - 11:06