×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • De reserve

  De reserve

  Hoewel de koninklijke familie groter is dan ooit, lijkt het aantal 'actieve' leden alleen maar te slinken. Op dit moment zijn het koningspaar en prinses Beatrix de meest actieve Oranjes als het gaat om openbare verplichtingen. Daarnaast zijn prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven ook nog actief, al lijken zij zo langzamerhand hun werkzaamheden als vertegenwoordiger van de monarchie aan het afbouwen te zijn.


  Prins Constantijn en prinses Laurentien zouden de meest aangewezen personen zijn om de 'nieuwe Pieter en Margriet' te worden, maar zij hebben daar tot dusver weinig van laten zien. Laurentien zien we weliswaar regelmatig in het openbaar, maar haar activiteiten zijn vooral gericht op haar eigen werk dan wel bedrijf. Laurentien zet zich in voor veel goede zaken, maar onderneemt ook commerciële activiteiten, zoals het schrijven van boeken. Logisch: ze krijgt geen inkomen van de staat en moet dus zelf haar brood verdienen. Voor het vertegenwoordigen van de monarchie wordt ze niet veel ingezet. De Rijksvoorlichtingsdienst stuurt zelden een aankondiging met een openbare verplichting voor de prinses. Dat geldt nog meer voor prins Constantijn, die zelfs nagenoeg onzichtbaar is in onze monarchie. In het nieuwe nummer van tijdschrift Royalty staat een portret over de jongste zoon van prinses Beatrix en daaruit komt heel duidelijk naar voren dat hij zelfs liever niet wordt ingeschakeld om linten te knippen of bejaardentehuizen te openen. Toch zijn dat soort verplichtingen belangrijk binnen een monarchie. Het zijn nu vooral de koning, de koningin en prinses Beatrix die dat soort activiteiten ondernemen. Maar Beatrix is 77 jaar en zal op een gegeven moment gaan afbouwen. Tegen de tijd dat ze stopt, zullen ook Margriet en Pieter niet meer echt beschikbaar zijn. En dat betekent dat de monarchie tegen die tijd door twee personen zal worden vertegenwoordigd. Voor de zichtbaarheid van het koninklijk huis is dat niet goed. Willem-Alexander is, zo kan men verwachten, druk met de regeertaken. En koningin Máxima zal ook haar werkzaamheden voor de VN willen voortzetten. De kleinere evenementen, zoals de opening van een dorpsschool of de heropening van een gerestaureerd monumentaal pand, waarbij tot nu toe regelmatig een lid van het Koninklijk Huis aanwezig was, zullen het dan zonder Oranje moeten doen. En het zijn juist die dingen die een stevige basis voor een populaire monarchie leggen. Ook internationaal komen er 'probleempjes'. Want wie moet je naar huwelijken en begrafenissen sturen? Binnenkort doet zich al zo'n probleem voor als de Zweedse prins Carl Philip trouwt. Wie moet daar naartoe? De koning en koningin zijn eigenlijk een 'te hoge' afvaardiging voor dat feest en voor prinses Beatrix past het niet echt bij haar generatie. Zullen Constantijn en Laurentien toch gaan? We zullen zien! 

  18 februari 2015 - 12:00