×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • De laatste Koninginnedag?

  De laatste Koninginnedag?

  Door Marc van der Linden

  Koninginnedag is voor mij al sinds jaar en dag een werkdag. Ik loop ’s ochtends mee met de stoet achter de koninklijke familie aan. ’s Middags maak ik dan de tekst die u in Weekend leest en daarna ga ik naar Hilversum om er de uitzending van RTL Boulevard te doen. Dit jaar verliep mijn dag wat anders. Door een kleine medische ingreep kon ik niet meelopen in Rhenen en Veenendaal en moest ik de uitzending via de tv volgen. Ik miste de bijzondere sfeer die er altijd hangt in de plaatsen waar de koningin op bezoek gaat, maar tegelijkertijd kreeg ik veel meer mee van wat de familie die dag allemaal doet. Het was dus geen straf om een keer thuis te zitten. Maar toen ik Beatrix haar dankwoord hoorde uitspreken, kreeg ik een brok in de keel.


  Ik denk dat heel veel mensen emoties voelden toen ze de koningin iets hoorden zeggen over hoe verdrietig het was dat de familie niet compleet was. Ineens was onze sterke koningin weer gewoon een moeder die elke minuut, elke seconde de pijn voelt van de zorg om een kind. En toen ik de emotie van Willem-Alexander en Máxima achter haar zag, schoot er ineens door me heen: zou dit ook de laatste Koninginnedag van Beatrix zijn? Zou de emotie bij de prins en de prinses misschien ook te maken hebben met het feit dat zij al weten dat er een einde gaat komen aan het Beatrix-tijdperk? Ik beschrijf hier maar gewoon wat door mijn hoofd ging, want eigenlijk wil ik niet meedoen aan al het gespeculeer over wanneer onze koningin gaat aftreden. Maar het zou zo begrijpelijk zijn. Beatrix zit elk weekend in Londen aan het bed van haar zoon en het werk, waarbij ze veel mensen ontmoet en waarbij die beroemde lach van haar eigenlijk een vereiste is, moet zoveel zwaarder zijn dan voorheen. Op 12 september zijn er nieuwe verkiezingen en als dan snel een stabiel kabinet aantreedt, dan zou het best snel kunnen gaan. En ja, dan zou ik het wél erg vinden als Koninginnedag 2012 ook de laatste met Beatrix als koningin zou blijken te zijn. Dat ik dan juist die dag gemist heb…

  Ik laat het maar op zijn beloop. Het is de koningin die het moment kiest en wie weet wil ze nog enkele jaren doorgaan. Niemand zou er bezwaar tegen hebben, zoals ook tegelijkertijd iedereen het zou begrijpen als ze er mee wil stoppen.

  4 mei 2012 - 15:52