×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • De erfenis van Soraya

  De erfenis van Soraya

  Niet iedereen zal bij de naam Soraya (1932-2001) zomaar een koninklijke link leggen. Maar de oudere lezers zullen zich de tweede vrouw van de sjah van Perzië zeker nog herinneren. Ze was beeldschoon toen ze in 1951 met de toenmalige vorst van het huidige Iran trouwde. Soraya werd door dit huwelijk een koningin en haar wereldwijde roem was vergelijkbaar met die van prinses Grace van Monaco in de jaren zestig en zeventig en die van prinses Diana in de jaren tachtig en negentig. In Duitsland schreven de damesbladen zoveel over haar dat die media zelfs de ’Soraya-presse’ werden genoemd.


  De sjah liet zich in 1958 echter scheiden van Soraya, om een jaar later opnieuw te trouwen met Farah Diba. Soraya verliet Iran, gekweld door liefdesverdriet. Ook het hart van de sjah zou door de scheiding zijn gebroken. Hij zag zich echter gedwongen het huwelijk te laten ontbinden omdat Soraya hem geen kinderen kon schenken. Soraya kreeg een fortuin mee om te zorgen dat ze na de scheiding als een koningin kon blijven leven. Dat deed ze, maar echt gelukkig werd ze nooit meer. Haar boek Paleis Van Eenzaamheid is daar een getuigenis van. Soraya stierf in 2001 onverwacht en haar fortuin liet ze na aan haar in Duitsland woonachtige broer, Bijan, die echter zes dagen na de dood van zijn beroemde zus overleed na een zware hartaanval. Omdat zowel Soraya als hij geen kinderen hadden, waren er geen directe erfgenamen. Daardoor ontstond een lange zoektocht naar wie recht had op het enorme fortuin – sommige bronnen spreken van ruim 150 miljoen euro – van de voormalige koningin.

  Na vijftien jaar is er nu eindelijk een uitspraak. Nadat Bijan een hartaanval kreeg, krabbelde hij op een briefje dat zijn chauffeur Hassan Firouzfar zijn enige erfgenaam was. Kort daarna overleed hij. De Duitse rechtbank heeft het briefje nu als een testament geaccepteerd. De chauffeur krijgt het grootste deel van de erfenis, al moet hij voor de Franse en Spaanse bezittingen van Soraya in die landen nog naar de rechtbank. Overigens is de Duitse staat ook een grote begunstigde. Want omdat de chauffeur geen familie was van Soraya en haar broer gaat een groot deel naar de belastingen…

  9 maart 2016 - 12:00