×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • De echte Elisabeth

  De echte Elisabeth

  Door Marc van der Linden

  De musical Elisabeth is een van de mooiste producties die ik ooit heb gezien. Ik was dus blij toen ik hoorde dat Stage Entertainment van 12 tot en met 17 juni met speciale voorstellingen komt met de mooie nummers uit deze musical. Elisabeth In Concert vindt bovendien plaats op een bijzondere locatie: voor Paleis Het Loo in Apeldoorn. Een koninklijker plek voor de beroemde keizerin kan er bijna niet zijn. En wat ook leuk is: voor één keer is Pia Douwes weer te zien in de rol die haar in vele landen beroemd maakte.


  De musical is eigenlijk een must voor alle mensen die genoten hebben van de beroemde Sissi-films met Romy Schneider. Want meer dan de mierzoete, maar o zo onweerstaanbare Sissi-films vertelt de musical het echte verhaal. Dat was een stuk minder rooskleurig dan het in de films werd voorgesteld. En Sisi, zoals ze door intimi werd genoemd (met één s), was ook bepaald niet de hartverwarmende personage die Romy Schneider of Pia Douwes ervan hebben gemaakt. Maar de film en musical laten wel, elk op hun eigen manier, het verhaal zien van een in een gouden kooi gevangen vrouw die naar vrijheid verlangt en bereid is daarvoor zelfs haar gezin achter te laten. Voor de tijdgenoten van Elisabeth (1837-1898) zou het echter een complete verrassing zijn als ze zien hoe beroemd de keizerin bijna 120 jaar naar haar dood nog altijd is. Want tijdens haar leven was ze nagenoeg onbekend. Ze stond zelden in de kranten, verscheen nauwelijks in het openbaar en was dus zeker niet de prinses Diana of prinses Grace van haar tijd. Sterker nog: bijna niemand wist hoe ze er uitzag. Want na haar 32ste had ze geweigerd om nog langer voor portretten te poseren. Het grootste deel van de portretten die we nu kennen van Elisabeth is dan ook gebaseerd op de fantasie van de kunstenaar, of zijn kopieën van schilderijen van de jonge Elisabeth waarop ze simpelweg wat ouder is gemaakt. Populair was ze al helemaal niet. Toen ze in 1898 vermoord werd in Genève hadden de meeste mensen vooral medelijden met weduwnaar Franz Joseph, die zijn vrouw ook tijdens haar leven al zo veel had moeten missen. Pas na de ondergang van het Oostenrijkse Keizerrijk en tijdens de opkomst van de vrouwenbeweging in de jaren twintig van de vorige eeuw werd Elisabeth ineens een voorbeeld van een vrijgevochten vrouw en vervolgens een van de iconen uit de Oostenrijkse geschiedenis, zonder daar ooit echt een stempel op te hebben gedrukt….

  15 maart 2017 - 09:34