×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Dat doet de sultan beter

  Dat doet de sultan beter

  Door Marc van der Linden

  Het verfrissende aan alleenheersers is vaak dat ze zonder enige gêne een cultuur van persoonsverheerlijking ondersteunen. In elk systeem, democratie of niet, is een leider van een land gebaat bij goede pr en zie je veel foto’s van hem of haar. Maar in landen waar het volk maar weinig te zeggen heeft, gebeurt dat soms met een overgave die zowel lachwekkend kan zijn als onthutsend. Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei heeft in feite alle touwtjes in zijn kleine land in handen. Hij is staatshoofd, minister-president, minister van Financiën en minister van Defensie. En, eerlijk is eerlijk, daar lijkt in Brunei weinig bezwaar tegen te zijn. De 400.000 inwoners van het Aziatische staatje op het eiland Borneo hebben het relatief goed en klagen niet. Zeker niet over de sultan, die de scholen en medische voorzieningen in het land gratis maakte en ervoor zorgt dat iedereen voor niets een stuk land kan krijgen en een woning op afbetaling.


  Maar er heerst in Brunei wel een persoonlijkheidscultuur rondom de sultan, en die komt vooral tot uitdrukking in het Royal Regalia Museum in de hoofdstad Bandar Seri Begawan. Het staat op de plek waar ooit het Winston Churchill Memorial stond en het feit dat de sultan juist daar zijn museum heeft laten neerzetten, zegt wel iets. Hij zorgde er namelijk voor dat het land onafhankelijk werd van de Britten. De toegang tot het museum is gratis, maar schoenen moeten uit en camera’s in een kluisje. Aan de muren hangen ontelbare foto’s van de sultan, zijn familie, de onderscheidingen die hij kreeg en de twee enorme gouden koetsen die hij liet bouwen voor zijn kroning en zijn zilveren regeringsjubileum. Deze koetsen werden door mensen voortgetrokken in een kleurrijke processie door de hoofdstad. Ook is de troon te zien waarop Zijne Majesteit werd gekroond, compleet met de gouden arm met open hand waarop hij zijn hoofd legde toen de kroon op zijn hoofd werd gezet. Ik heb er mijn ogen uitgekeken, dat begrijpt u. Het leukst waren de vele vitrines met geschenken die de sultan in de loop der jaren heeft gekregen van andere staatshoofden. Van een lachende marmeren walrus – een cadeau van de Canadese premier – tot en met een lelijk schildje mét foto van de omstreden president Assad van Syrië, het is allemaal te bezichtigen door het publiek. Om Wim Sonneveld’s beroemde act van De Stalmeester te citeren: ’Met kaartjes erbij van wie het is en met name ook wat het voorstelt en da's wel nodig, want er wordt wat afgeknutseld.’ Helaas is het Nederlandse hof niet zo open over wat men bij staatsbezoeken cadeau geeft en krijgt. Ik vraag het altijd, maar krijg zelden antwoord omdat men dat als privé beschouwt. Ik vind dat vreemd, want juist bij een staatsbezoek wordt er namens de staat iets gegeven en draaien wij – de belastingbetalers – op voor de kosten van zo’n geschenk. Zo zie je maar dat een democratie geen garantie is voor transparantie. Dat doet de sultan beter!

  23 januari 2013 - 16:20