×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Column: Te gast bij William en Kate

  Column: Te gast bij William en Kate

  Door Marc van der Linden

  De Engelsen noemen het nu al de bruiloft van de eeuw, maar dat vind ik wat overdreven. Wel kunnen we gerust zeggen dat op 29 april het huwelijk van het jaar gaat plaatsvinden. Op die dag geven William en Kate elkaar hun jawoord, terwijl de hele wereld meekijkt. Het paar zelf heeft aangegeven de dag zo intiem mogelijk te laten zijn, maar dat lijkt me onmogelijk. Nu het Engelse vorstenhuis voor het eerst in jaren weer eens echt wat te vieren heeft, zal men ook alles doen om er een groot feest van te maken. Achter de schermen is men allang met de voorbereidingen begonnen en met name de gastenlijst zorgt voor hoofdbrekens. Nu al wordt de hofhouding naar verluidt overspoeld met telefoontjes van ’beste vrienden’ van William en Kate die melden dat ze er zeker van zijn dat de prins en zijn verloofde hen op de trouwdag zouden willen zien. Voor de hofhouding is er inmiddels een standaardantwoord: ’Wat geweldig dat u een van de beste vrienden van de prins bent. Wij zullen er alles aan doen om u bij alle feestelijkheden toe te laten, zodra we daartoe de opdracht hebben gekregen van Zijne Koninklijke Hoogheid. Dus als u de prins eerst zelf belt, dan komt het ongetwijfeld goed!’


  Naast de intimi worden er voor het prinselijke huwelijk ook veel hoogwaardigheidsbekleders verwacht. Volgens de Engelse pers worden zo’n beetje alle gekroonde hoofden van Europa verwacht, maar dat moet ik nog zien. Immers: William is geen kroonprins, maar slechts de nummer twee in lijn van troonsopvolging. Daar gaat dus meestal een andere delegatie heen dan naar het huwelijk van een kroonprins. Tegelijkertijd zal men aan diverse Europese hoven wel beseffen dat dit een historische gebeurtenis is. Wellicht dat men daarom van het strakke protocol zal afwijken. Koningin Beatrix was destijds bij het huwelijk van de ouders van William, maar gaat ze 29 april, een dag voor Koninginnedag, ook naar Londen? Of stuurt ze Máxima en Alexander? En hoe zit het met de Spaanse koningshuis? Dat liet in 1981 verstek gaan uit protest tegen het feit dat de toen pasgehuwde Charles en Diana op de eerste stop van hun huwelijksreis Gibraltar aandeden. De koning van Spanje weigerde het huwelijk in Londen bij te wonen omdat Spanje de rotspunt nog altijd terug wil van Engeland.

  En ook koning Tāufa’āhau Tupou IV van Tonga (1918-2006) zorgde voor een diplomatiek probleem, zij het van een geheel andere orde. De koning woog 220 kilo en dat zorgde ervoor dat het hof voor speciale stoelen en extra ruimte moest zorgen om te voorkomen dat de koning door zijn stoel zou zakken of zijn buren ongemakkelijke momenten zou bezorgen. De koning stond ook niet op de groepsfoto van het bruidspaar met andere staatshoofden. Men vreesde dat hij door het podium zou zakken. Zo ziet u maar: een koninklijk huwelijk brengt vele zorgen met zich mee: soms internationaal en soms heel banaal….

  9 februari 2011 - 12:22