×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Column: Oranje-bloed

  Column: Oranje-bloed

  Door Marc van der Linden

  Er zijn van die opmerkingen over de koninklijke familie die ik net iets te vaak gehoord heb. Eén ervan is dat het ’allemaal Duitsers’ zijn. Feit is dat er in onze koninklijke familie in de geschiedenis vaak met Duitse partners is getrouwd. Maar dat geldt voor alle koninklijke families in Europa. Mede daardoor zijn er tussen alle families die regeren of regeerden dus wel familiebanden te vinden. Overigens valt er in de geschiedenis nog wel wat af te dingen op het feit of de toenmalige huwelijkspartners wel zo Duits waren. Duitsland zoals we het nu kennen bestond toen namelijk uit vele koninkrijken en destijds werden de huwelijkspartners dus niet als Duitsers gezien, maar als Pruisen, Mecklenburgers of Württembergers. Maar goed, voor het gemak kwamen ze dus uit Duitsland. Ze werden echter voor hun huwelijk allemaal Nederlander en bij de komst van de kinderen waren beide ouders dus formeel Nederlands, al waren er wel sterke banden met Duitse families. Persoonlijk vind ik het flauw om die kant er steeds bij te halen, want Willem-Alexander en Beatrix mogen dan een vader hebben die in Duitsland is opgegroeid, toch vind ik zowel de kroonprins als zijn moeder op en top Nederlands.


  Laatst hoorde ik iemand overigens ook nog zeggen dat de Oranjes last hebben hun Russische bloed, wat voor extra koppigheid en temperament zou hebben gezorgd. Dát is helemaal bijzonder want de Russische grootvorstin Anna Paulowna, die met onze koning Willem II trouwde, was de betovergrootmoeder van onze koningin. Zou dat bloed echt nog steeds zo’n dominante rol spelen dat het zelfs bij de Oranjes van nu nog een rol speelt? En overigens: ook die Anna Paulowna had een ’Duitse’ moeder: prinses Sophie van Württemberg, dus ook haar bloed was dus niet puur Russisch…

  Gek eigenlijk dat bloed en oorsprong nog zo’n rol spelen in de beleving van sommige mensen. Ik zie Amalia, Alexia en Ariane als leuke Hollandse meiden, al hebben ze inderdaad een Argentijnse moeder. Met die blonde lokken zou iemand die het niet wist ze nooit voor meisjes met Latijns-Amerikaans bloed verslijten. Het zit dus allemaal in het hoofd en er wordt in mijn optiek veel te veel belang aan gehecht.

  Sommige mensen hebben zelfs moeite met het volkslied, omdat daar de frase ’Ben ik van Duitsen Bloed’ inzit. Zij willen het niet zingen, zo zeggen ze, omdat zij immers niet van Duitsen bloed zijn. Maar het lied gaat over de stamvader van ons vorstenhuis, Willem van Nassau, die inderdaad wél van ’Duitsen bloede’ was en naar ons land kwam om de Franse titel Prins van Oranje – van het prinsdom Orange – te gaan voeren. Als diezelfde mensen die onze koninklijke familie dus Duits noemen consequent willen zijn, dan moeten ze Oranje dus als Frans gaan zien en moeten we voor Koninginnedag en het Nederlands elftal op zoek naar een nieuwe kleur…

  13 april 2011 - 13:12