×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Column: Goedkope kroonprins

  Column: Goedkope kroonprins

  Door Marc van der Linden

  ’Arme prins Charles’, wordt vaak gezegd. Al zo lang in de wachtkamer, met een beetje pech zal hij pas koning worden als hij eigenlijk zelf al bejaard is. En inderdaad: op 14 november 2013 wordt hij 65 jaar en de kans is groot dat hij dan nog steeds niet is geworden waar hij zijn hele leven op wacht: koning van het Verenigd Koninkrijk.


  Maar om het nou over árme Charles te hebben gaat ook wel weer wat ver. Want juist dankzij het feit dat Charles al zo lang in die ’wachtkamer’ zit heeft hij een enorme rijkdom vergaard. In het Britse koninkrijk krijgt de beoogde opvolger geen inkomen van de staat. Hij heeft echter wel het vruchtgebruik van het hertogdom Cornwall. Dat is al eeuwenlang zo geregeld. En dat vruchtgebruik is voor de prins zeer lucratief gebleken.

  Vanaf zijn derde – toen zijn moeder koningin werd – ontvangt hij de opbrengst van de landerijen en de pacht van de boeren. Dat is al bijna zestig jaar dus! En dat heeft van de prins een van de rijkste mannen van Engeland gemaakt. Het hertogdom bezit zo’n 54.000 hectare land, wat overeenkomt met een derde van de provincie Utrecht. Het bestaat uit landerijen, boerderijen, huizen en andere gebouwen en alle pacht-, huur- en andere opbrengsten vloeien in de zakken van de prins. En als iemand in het hertogdom overlijdt die geen nabestaanden heeft en geen testament achterlaat, heeft Charles ook recht op die erfenis. De prins geeft dergelijke nalatenschappen echter altijd door aan een goed doel. Van de andere inkomsten betaalt hij zijn overigens zeer riante levensstijl en zijn personeel. In 2010 verdiende de prins bijna 20 miljoen euro. Daarover betaalt hij netjes zo’n 40 procent belasting en daarnaast gaat er een groot deel naar de goede doelen die de prins steunt. Prins Charles heeft een passie voor het platteland en heeft zich in de afgelopen jaren enorm ingezet voor duurzame landbouw en veeteelt. Dankzij zijn visie is het hertogdom een groot commercieel succes. En dat heeft ook gevolgen voor de medewerkers van de prins. Zijn secretaris verdient bijna het dubbele van wat die van koningin Elizabeth verdient. Andere personeelsleden hebben het eveneens beter bij de toekomstige koning dan bij diens moeder. Charles kan dankzij zij riante inkomsten ook een flinke spaarpot opzetten voor zijn zoons William en Harry, zonder dat het de belastingbetaler ook maar een cent kost. En mocht Charles ooit koning worden, dan krijgt William natuurlijk het vruchtgebruik van het hertogdom, want dat is traditiegetrouw bedoeld voor de beoogde opvolger. William zal er, naar verwachting, echter veel minder lang van kunnen profiteren dan zijn vader…

  25 mei 2011 - 12:52