×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Christina weer even terug

  Christina weer even terug

  Van alle leden van onze koninklijke familie zien we prinses Christina en haar kinderen het minst. Dat is een bewuste keuze. Prinses Christina houdt er niet van om in de belangstelling te staan en laat dat zo overduidelijk blijken, dat het ook maar beter is om haar niet te vaak in de belangstelling te láten staan. De prinses is een duidelijk voorbeeld van iemand die in haar leven te veel betutteld is en daaraan zo’n hekel heeft gekregen dat ze zich soms bewust tegendraads opstelt. En dat vond ik dan weer leuk.


  De prinses is de enige dochter van koningin Juliana van wie de kinderen geen titel hebben gekregen. Bernardo, Nicolás en Juliana kregen daardoor meer de mogelijkheid een leven te leiden dat ver weg staat van de monarchie. Alleen bij grote familiemomenten komen ze opdraven en dan zijn er maar weinig mensen die de kinderen van Christina herkennen. Sterker nog: ik denk dat maar weinig Nederlanders prinses Christina zelf nu zouden herkennen.

  Toen de Rijksvoorlichtingsdienst afgelopen week de vernieuwde website www.koninklijkhuis.nl lanceerde, stonden daar ook nieuwe foto’s op van nagenoeg alle volwassen Oranjes. En dus ook een nieuwe foto van prinses Christina. Met haar lange haar opgestoken en gekleed in een simpel turkoois T-shirtje met bijpassende sieraden, leek de 68-jarige prinses zelfs jeugdiger dan vroeger, toen ze zich wat stijver kleedde. Christina verdeelt haar tijd nu over drie huizen, in Londen, Den Haag en Porto Ercole. Ze is daarmee de enige Oranje die nog in het Italiaanse vakantieplaatsje komt waar de koninklijke familie decennialang jaarlijks vakantie vierde. Van de Gelukkige Olifant, de villa van prins Bernhard aan zee, is niets meer over. Daar heeft een miljonair een nieuwe villa laten neerzetten. Maar Christina woont niet aan zee, maar aan de andere kant van het dorp, in de heuvels. In de zomer is ze vaak in het dorp te vinden, waar ze over de markt struint of een concert bezoekt. Ze organiseert in de regio zelf ook een jaarlijks muziekfestival, waarvan KLM een van de sponsors is. Zelf zingt ze naar verluidt alleen nog als hobby. De kans dat er ooit weer een cd van haar uitkomt, is nagenoeg nul. Maar zingen voor haar drie kleinkinderen doet ze daarentegen wel met veel plezier. De twee oudsten – de zoon en dochter van zoon Bernardo –wonen in Amerika en zijn in de zomervakanties bij Christina in Italië. De jongste, het kind van Juliana, ziet ze het meest, want die woont vlakbij in Italië.

  21 oktober 2015 - 12:00