×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Breaking news

  Breaking news

  In verband met het ongelukje van prinses Alexia is ’breaking news’ misschien niet de meest gelukkige term. Maar zo wordt het nu eenmaal genoemd als er groot nieuws is dat meteen gemeld moet worden. En we gebruiken in Nederland nu eenmaal vaak Engelstalige termen voor dit soort momenten. Vandaar dat ik toch voor ’breaking news’ heb gekozen. En ach: het is ook wel een beetje toepasselijk. Ik was afgelopen zaterdag in Den Haag toen ineens het nieuws kwam dat Alexia ten val was gekomen en daarbij haar rechterbovenbeen had gebroken.


  Op zulke momenten gaat de telefoon meestal meteen rinkelen en er komen onmiddellijk diverse sms’jes binnen. Journalisten bellen elkaar vooral omdat ze hopen dat een collega net iets meer informatie heeft dan zijzelf op dat moment. Maar meestal is er bijna geen info. ’Breaking news’-momenten zijn bovendien gevaarlijke momenten. Te snel iets overnemen zonder het zelf te checken, kan enorme gevolgen hebben. We zagen het in 2014 toen gemeld werd dat de vader van koningin Máxima overleden was. Argentijnse kranten meldden dat nieuws en diverse Nederlandse media, waaronder de Volkskrant, namen dat bericht over. Zelfs Máxima zou via de media hebben vernomen dat haar vader overleden was.

  Het bleek niet waar te zijn. Ik werd toen ’gered’ door een dutje. Ik was op de bank in slaap gevallen – iets wat eigenlijk nooit gebeurt. Toen ik wakker werd, bleek ik veertig telefoontjes gemist te hebben en diverse sms’jes en e-mailtjes. Maar inmiddels was ook al duidelijk dat de heer Zorreguieta nog leefde. Hoe had ik gereageerd als ik wel wakker was geweest? Had ik het nieuws uit de, doorgaans betrouwbare, Argentijnse kranten overgenomen of had ik gewacht op een bevestiging van bijvoorbeeld het Nederlandse hof?

  Dat laatste is natuurlijk zoals het zou moeten gaan, maar geen enkele journalist wil als laatste met het nieuws komen. Zeker in deze tijd, met internet, Twitter en 24-uurs televisie, moet alles zo snel mogelijk bekend worden gemaakt. Maar het is onmogelijk om dan fouten te voorkomen. Toen prins Friso in 2012 zijn ongeluk kreeg, waren de eerste berichten vaag. ’Een’ lid van de Nederlandse koninklijke familie zou een ongeluk hebben gehad. Dat kon van alles zijn en terecht werd dat toen zeer voorzichtig gebracht. Het duurde even voordat bekend werd dat het om prins Friso ging en hoe dramatisch het ongeluk was. Toch was dat binnen enkele uren al duidelijk. Nog maar dertig jaar geleden ging dat heel anders. Toen Beatrix ernstig ziek was geworden aan boord van het jacht van Freddy Heineken duurde het dagen voordat het nieuws Nederland bereikte. De Rijksvoorlichtingsdienst wist van niks en ontkende het dan ook tegen journalisten. Later bleek dat Beatrix met een hersenvliesontsteking in het ziekenhuis was opgenomen.

  Was dat beter en zorgvuldiger dan hoe het nu gaat? Ik denk het niet. De nieuwe mogelijkheden zorgen ervoor dat we sneller iets weten en dat we ook sneller te weten komen als iets niet klopt. Maar dat neemt niet weg dat ’breaking news’ zelden léuk nieuws is.

  2 maart 2016 - 12:00