×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • Alles voor het (pete)kind

  Alles voor het (pete)kind

  Diverse malen per jaar stuurt het Zweedse hof foto’s rond van het prinsesje Estelle. Haar ouders hebben er geen problemen mee dat hun kind zo vaak in de media te zien is. Sterker nog, ze lijken er een hobby van gemaakt te hebben om de foto’s van de vorige keer steeds te overtreffen. En toegegeven, ik ben elke keer weer vertederd als ik de foto’s van het schattige meisje zie.


  Onlangs vierde Estelle haar derde verjaardag en die dag werd uitgebreid in de sneeuw gevierd. Het meisje werd zelfs een keer omgekleed om te zorgen dat ze er niet op alle foto’s hetzelfde uitziet. Een hoop gedoe misschien, maar Estelle lijkt er geen last van te hebben. Het prinsesje heeft dan ook het rijk alleen thuis. Hoewel de Zweden de aankondiging van een tweede zwangerschap van kroonprinses Victoria verwachten, is er nog geen officiële hofmededeling geweest. Hoe dan ook lijken Victoria en Daniel er bewust voor te kiezen alle tijd te nemen voor het stichten van hun gezin. Als Victoria dit jaar zwanger is, dan zal haar kindje geboren worden tegen de tijd dat Estelle naar school gaat en daarmee heeft dat tweede kindje ook weer een belangrijk deel van de dag het rijk alleen. Het zou een opmerkelijke keuze zijn, want in royaltykringen krijgt men de kinderen het liefst zo snel mogelijk achter elkaar. Beatrix kreeg haar drie zoons bijvoorbeeld tussen april 1967 en oktober 1969. In een tijdsbestek van amper tweeënhalf jaar had ze dus drie kinderen gebaard. Máxima deed het iets rustiger aan, zij kreeg binnen drieënhalf jaar tijd haar drie dochters.

  Binnen koninklijk Europa heeft Victoria overigens wel een unieke positie. Ze is de peettante van veel toekomstige monarchen van Europa. Niet alleen van onze Amalia, maar ook van de Deense prins Christian en de Noorse prinses Ingrid Alexandra. Deze kinderen zullen, als het goed is, op een dag op de troon komen. Maar Victoria heeft nog meer koninklijke petekinderen, zoals de Griekse prins Alexios, het Belgische prinsesje Eléonore én haar eigen nichtje, prinses Leonore, de dochter van zus Madeleine.

  Hoewel een koninklijke peettante misschien niet zo’n actieve rol speelt als een ’normale’ peettante, speelt het wel degelijk een rol. Dat liet ook de Deense koningin Margrethe blijken toen ik haar enkele weken geleden wat vragen mocht stellen in haar paleis nabij Kopenhagen. Voor haar is het een extra reden alle toeters en bellen tevoorschijn te halen als haar petekind Willem-Alexander over twee weken bij haar op staatsbezoek komt. Zo vond ze haar eigen paleis wat te klein voor dit staatsbezoek en daarom haalde ze de regering over om het staatsbanket in het paleis Christiansborg te geven. Dat gebeurt maar zelden en normaal gesproken niet voor een klein land als Nederland. Maar dus wel voor een petekind… 

  4 maart 2015 - 11:25