×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Volg Royalty op Twitter!

 • 70 jaar getrouwd

  70 jaar getrouwd

  Op maandag 20 november zijn koningin Elizabeth en prins Philip 70 jaar getrouwd. Dat wordt een platina of briljanten huwelijk genoemd. In Nederland behalen steeds meer paren deze mijlpaal. In 2016 waren er 219 paren die vierden dat zij zeventig jaar getrouwd waren, terwijl 254 paren zelfs nog langer geleden in het huwelijk traden. Die groei zal nog wel even doorzetten, want deze mensen stammen nog uit de tijd dat je gewoonweg niet ging scheiden.


  Het gekke is, al deze mensen zeggen dat hun huwelijk weleens een dip heeft gekend, maar ook dat er daarna weer een goede tijd is gekomen. Bijvoorbeeld een dip toen de kinderen het huis uit gingen en terugkerend geluk toen er kleinkinderen kwamen. Ik denk dat deze mensen allemaal vinden dat paren nu veel te gemakkelijk uit elkaar gaan. Maar ja, leven in een tijd waarin een scheiding geen optie is, lijkt me ook geen pretje.

  Elizabeth en Philip wisten toen zij trouwden dat ze nooit uit elkaar zouden kunnen gaan. Toch zou hun huwelijk een aantal zeer moeilijke periodes hebben gekend. De serie The Crown, waarvan binnenkort het tweede seizoen begint, laat die periode herbeleven. Als je koningin en prins bent en meerdere paleizen tot je beschikking hebt, is het natuurlijk geen groot drama om getrouwd te moeten blijven. De echtelieden kunnen dan perfect hun eigen levens leiden en alleen af en toe samen in het openbaar verschijnen om geruchten tegen te spreken.

  Toch is de werkelijkheid vaak anders. Nog steeds hoor je dat prins Bernhard en prinses Juliana elk een eigen vleugel van Soestdijk bewoonden. Dat is onzin. De twee sliepen wel apart, maar de slaapkamers lagen naast elkaar, tot het laatst. En Juliana en Bernhard hadden in de jaren zeventig, tachtig, negentig nog heel goede jaren samen, waarin ze elkaar min of meer hervonden, maar ook af en toe in het openbaar flink ruzie konden maken.

  Ze konden samen genieten van bezoekjes van de almaar groeiende familie en genoten van vakanties in Italië, maar lieten elkaar op andere momenten met rust. Ik denk dat het belangrijk is dat je elkaar altijd wat te zeggen hebt. In feite is een ruzie ook een vorm van een gesprek, alleen met wat meer drift. Als je elkaar helemaal niks meer te zeggen hebt, is het echt voorbij. Wedden dat Elizabeth en Philip elke middag als ze om vier uur hun thee geserveerd krijgen, nog steeds voldoende gespreksstof hebben?

  15 november 2017 - 10:33