×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Edelstenen kroonjuwelen verstopt in koekblik

Edelstenen kroonjuwelen verstopt in koekblik

Kostbare edelstenen van de kroonjuwelen van de Britse koninklijke familie werden tijdens de Tweede Wereldoorlog verstopt in een koekblik. Dat blijkt uit de nieuwe BBC-documentaire The Coronation, die zondag op de zender te zien zal zijn.


Op bevel van koning George VI werden de kostbare stenen destijds begraven onder een poort in Windsor Castle die gold als geheime uitgang in tijden van nood. De juwelen, waaronder de Black Prince's Ruby (robijn) uit de Imperial State Crown die Elizabeth tijdens haar kroning droeg werden van Londen naar Windsor gebracht, uit angst dat ze in geval van een invasie in handen van de nazi's zouden vallen.

Het verhaal over de kroonjuwelen werd ontdekt nadat een reeks brieven van Sir Owen Morshead, de koninklijke bibliothecaris van koningin Mary, de moeder van George VI, licht wierp op het mysterie. Sir Owens documenten beschrijven hoe er een gat werd gegraven in de grond, dat bedekt moest worden om het te verbergen voor vijandelijke bommenwerpers. Een deur die werd gebruikt om toegang te krijgen tot het geheime gebied waar de koektrommel werd bewaard, bestaat nog steeds.

In The Coronation blikt koningin Elizabeth met koningshuisexpert Alastair Bruce terug op haar kroning in 1953. Ze was op de hoogte van het verhaal van de juwelen, maar kende de details niet totdat Bruce deze aan haar onthulde, aldus The Times.

Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
12 januari 2018 - 14:08 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties