×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Kreeg Nederland glamour door Máxima?

Door Marc van der Linden

Iedereen in Nederland zal zeggen dat het Nederlandse hof door Máxima glamour heeft gekregen. Het is zeker zo dat de echtgenote van koning Willem-Alexander iets heeft toegevoegd aan het koningshuis vanaf het moment dat in maart 2001 de verloving werd aangekondigd. Toen heeft ze zich volledig aan Nederland overgegeven en inmiddels is Máxima ons beste visitekaartje.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Prinses Cristina blijft alleen achter

Prinses Cristina blijft alleen achter

Prinses Cristina heeft ondanks haar vrijspraak in de fraudezaak waarbij haar man Iñaki Urdangarin was betrokken, toch alles verloren. Dat stelt dagblad El País vrijdag in een uitgebreide analyse. Haar echtgenoot moet ruim zes jaar de gevangenis in, binnen de koninklijke familie speelt ze geen rol meer, haar titel als hertogin van Palma is afgenomen en niemand in Spanje gelooft - ondanks het vonnis - in haar onschuld. "Haar leven zal nooit meer zijn zoals voorheen", concludeert de krant.


De rechtbank in Palma achtte niet bewezen dat Cristina wist van de criminele activiteiten van haar man, die onder meer werd veroordeeld voor fraude, valsheid in geschrifte, verduistering en corruptie. Ze had volgens de rechters wel geprofiteerd van de malversaties omdat een deel van het voor de belastingen weggehouden geld op een gezamenlijke rekening werd gestort. Cristina had daarvan 265.000 euro opgenomen. Dat geld moet ze teruggeven, maar omdat ze eerder al een borgsom van bijna zes ton moest betalen, krijgt ze nu geld terug.

Cristina heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en wilde dan ook geen gehoor geven aan verzoeken van haar vader koning Juan Carlos en broer koning Felipe om haar rechten op de troon of titel van hertogin van Palma op te geven. Adviezen om van Iñaki te scheiden, om de monarchie voor verdere beschadiging te behoeden, sloeg ze ook in de wind.

Grammofoonplaat

"Ik ben onschuldig en mijn man ook", herhaalde Cristina keer op keer en in de rechtbank kwam haar verhoor neer op het afdraaien van een kapotte grammofoonplaat. Ze wist niks of kon zich niks herinneren, zei ze steeds weer. De openbaar aanklager had Cristina ook niet aangeklaagd. Het betalen van het uit bedrog verkregen geld was voldoende. De anticorruptie-organisatie 'Schone Handen' dacht er anders over en voegde zich als civiele partij in het strafproces en eiste een gevangenisstraf van acht jaar tegen de Infanta. Vooralsnog moet 'Schone Handen' nu de juridische kosten van Cristina vergoeden.

Cristina was een paar jaar geleden al met haar vier kinderen uitgeweken naar Genève om uit het oog van de Spaanse media te blijven. Er staat een verhuizing op de rol naar Portugal. Onduidelijk is of Cristina haar werk kan behouden en wat ze gaat doen wanneer Iñaki in de cel belandt. Als hij geen hoger beroep instelt, wil het OM hem meteen opsluiten. "Cristina heeft met het vonnis geen troost gekregen, ze heeft alles verloren. De pijn van alleen zijn is groter dan de pijn die ze had gevoeld als ze geen gelijk had gehad", meent El País.

Foto: BuzzR
17 februari 2017 - 15:18 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties