×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Nutteloze vragen

Door Marc van der Linden

Het persmoment met het koninklijk gezin is één van de weinige keren dat je zo’n beetje alles kunt vragen aan de koning en de koningin. Bij staatsbezoeken moet het gaan over het bezoek aan dat land en ook bij andere ontmoetingen met de pers staat van tevoren vast wat het onderwerp van de vragen moet zijn. Maar bij het jaarlijkse persmoment voor de zomervakantie is zo’n regel er niet, al moeten de vragen wel eerst aan de RVD worden doorgegeven.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Celstraf voor Iñaki, Cristina vrijgesproken

Celstraf voor Iñaki, Cristina vrijgesproken

Iñaki Urdangarin moet zes jaar en drie maanden de gevangenis is. Zijn vrouw prinses Cristina is vrijdagmiddag door de rechtbank van Palma de Mallorca vrijgesproken. Wel moet ze 265.000 euro aan schadevergoedingen betalen, meldden Spaanse media.


Tegen prinses Cristina was een straf van acht jaar geëist door de anticorruptie-organisatie 'Schone Handen'. Zo'n eis van een burgerlijke partij kan in het Spaanse recht. De openbare aanklager had tegen Iñaki 19,5 jaar geëist. Hij kreeg ook een boete van 512.000 euro.

De twee behoren tot een groep van zeventien beklaagden die terechtstaan wegens fraude met overheidsgeld. Urdangarin heeft volgens de rechtbank in de jaren 2003-2006 met zijn stichting Instituto Nóos geknoeid met miljoenen euro's overheidsgeld. De stichting organiseerde evenementen en kreeg onder meer geld van de regio Valencia en van de Balearen.

Zes miljoen

Zes miljoen euro zou onder Urdangarins verantwoordelijkheid zijn weggesluisd voor commerciële doeleinden. Hij heeft zich zo schuldig gemaakt aan fraude, valsheid in geschrifte, verduistering en corruptie.

Zijn vrouw Cristina, toen nog met de titel hertogin van Palma de Mallorca, werd beschuldigd door een omstreden burgerlijke partij, het Sindicato Manos Limpios (Syndicaat Schone Handen) en niet door het Openbaar Ministerie.

Felipe

De voormalige handbalspeler Urdangarin is sinds oktober 1997 getrouwd met Cristina. Ze hebben vier kinderen. Het echtpaar verscheen vrijdag niet op de zitting. Ze zijn in Genève waar Cristina werkt.

Koning Felipe en koningin Letizia waren op het moment van de uitspraak in het Thyssen museum in Madrid voor de opening van een tentoonstelling met Hongaarse kunst. Felipe onthield zich van enig commentaar. Het Spaanse hof liet in een reactie weten de onafhankelijke rechtspraak te respecteren.

Cristina's advocaat liet weten dat de prinses blij is dat de uitspraak haar onschuld bevestigt. De prinses is nog altijd overtuigd van het onschuld van haar man.

Foto: BuzzE
17 februari 2017 - 13:21 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar uw waardering voor Royalty en naar wat u van Royalty verwacht. We zouden u dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!