×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Máxima versus Melania

Door Marc van der Linden

Máxima en Melania Trump – of ze elkaar al eens hebben ontmoet is niet bekend. Wat een ontmoeting tussen de koningin en de Amerikaanse first lady interessant maakt, is dat hun levens opvallende parallellen vertonen. Ze zijn allebei de ’eerste vrouw’ van een land waarin ze niet geboren werden. En ze belandden op die positie door de liefde. Maar waar Máxima wist dat haar man op een dag staatshoofd zou worden, kon Melania niet vermoeden dat haar man ooit president van de Verenigde Staten zou zijn.…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Celstraf voor Iñaki, Cristina vrijgesproken

Celstraf voor Iñaki, Cristina vrijgesproken

Iñaki Urdangarin moet zes jaar en drie maanden de gevangenis is. Zijn vrouw prinses Cristina is vrijdagmiddag door de rechtbank van Palma de Mallorca vrijgesproken. Wel moet ze 265.000 euro aan schadevergoedingen betalen, meldden Spaanse media.


Tegen prinses Cristina was een straf van acht jaar geëist door de anticorruptie-organisatie 'Schone Handen'. Zo'n eis van een burgerlijke partij kan in het Spaanse recht. De openbare aanklager had tegen Iñaki 19,5 jaar geëist. Hij kreeg ook een boete van 512.000 euro.

De twee behoren tot een groep van zeventien beklaagden die terechtstaan wegens fraude met overheidsgeld. Urdangarin heeft volgens de rechtbank in de jaren 2003-2006 met zijn stichting Instituto Nóos geknoeid met miljoenen euro's overheidsgeld. De stichting organiseerde evenementen en kreeg onder meer geld van de regio Valencia en van de Balearen.

Zes miljoen

Zes miljoen euro zou onder Urdangarins verantwoordelijkheid zijn weggesluisd voor commerciële doeleinden. Hij heeft zich zo schuldig gemaakt aan fraude, valsheid in geschrifte, verduistering en corruptie.

Zijn vrouw Cristina, toen nog met de titel hertogin van Palma de Mallorca, werd beschuldigd door een omstreden burgerlijke partij, het Sindicato Manos Limpios (Syndicaat Schone Handen) en niet door het Openbaar Ministerie.

Felipe

De voormalige handbalspeler Urdangarin is sinds oktober 1997 getrouwd met Cristina. Ze hebben vier kinderen. Het echtpaar verscheen vrijdag niet op de zitting. Ze zijn in Genève waar Cristina werkt.

Koning Felipe en koningin Letizia waren op het moment van de uitspraak in het Thyssen museum in Madrid voor de opening van een tentoonstelling met Hongaarse kunst. Felipe onthield zich van enig commentaar. Het Spaanse hof liet in een reactie weten de onafhankelijke rechtspraak te respecteren.

Cristina's advocaat liet weten dat de prinses blij is dat de uitspraak haar onschuld bevestigt. De prinses is nog altijd overtuigd van het onschuld van haar man.

Foto: BuzzE
17 februari 2017 - 13:21 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties